Bushov ministar pravde podnio ostavku

Bushov ministar pravde podnio ostavku

ADMINISTRACIJA američkog predsjednika Busha je danas doživjela ozbiljan kadrovski udarac kada je Alberto Gonzales, ministar pravde i dugogodišnji bliski predsjednikov prijatelj i suradnik, objavio kako podnosi ostavku.

Gonzales, koji je prije tri godine postao prvi Hispanoamerikanac na položaju Vrhovnog odvjetnika - funkcije koja objedinjava položaj ministra pravosuđa i ministra unutarnjih poslova u drugim državama - ostavku je podnio još u petak, ali će je tek danas službeno objaviti na posebnoj tiskovnoj konferenciji.

Razlog za ostavku je godinu dana stara afera vezana uz smjene federalnih tužitelja koje je Gonzalesovo Ministarstvo pravde navodno provodilo po stranačkim umjesto po stručnim kriterijima. Gonzales je tvrdio da nije učinio ništa protuzakonito, ali su mu mnogi spočitavali slabo snalaženje pred medijima odnosno nesposobnost da adekvatno odgovara na optužbe.

Američki demokrati su odavno zahtijevali Gonzalesovu ostavku, a taj pritisak se intenzivirao otkako su prošle jeseni stekli većinu u Kongresu te Bushovog ministra pravde i njegove najbliže suradnike pozivali na ponižavajuća javna saslušanja.

52-godišnji Gonzales, koji je s Bushem surađivao od njegovog prvog guvernerskog u Teksasu prije dvanaest godina, bio je predmetom žestokih kritika američke liberalne javnosti od samog početka Bushovog predsjednikovanja. Gonzales je 2001. godine s mjesta teksaškog vrhovnog suca doveden na mjesto pravnog savjetnika Bijele kuće.Tamo je napisao kontroverzni memorandum u kojem iznosi sumnju u to da "neprijateljski borci", odnosno zarobljeni pripadnici Al Qaede, uživaju zaštitu Ženevske konvencije i drugih međunarodnopravnih dokumenata koji su im trebali štititi prava.

Zbog tog je dokumenta postao predmetom žestokih kritika, pogotovo kada ga je 2004. godine Bush nominirao na mjesto novog ministra pravde, odnosno kao zamjenu Johnu Ashcroftu.
Veliki dio američke javnosti je držao kako Gonzales zbog svojih stavova jednostavno ne smije dobiti tako utjecajno mjesto u administraciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, toj istoj liberalnoj javnosti je Gonzales postao prihvatljiv kao sudac Vrhovnog suda kada je nekoliko mjeseci kasnije sutkinja Sandra Day O'Connor najavila kako odlazi u mirovinu. Razlog za to su bili Gonzalesovi liberalni stavovi o pobačaju, odnosno strah da bi Bush na mjesto umjerene O'Connor mogao imenovati konzervativce i tako promijeniti višedesetljetnu ideološku ravnotežu vrhovnog sudskog tijela.

Gonzalesa, međutim, Bush nije mogao progurati u tadašnjem Senatu zbog sve većeg otpora konzervativnog krila Republikanske stranke. Gonzales je ostao na svojoj funkciji. a za novog suca je imenovan konzervativni katolik Samuel Alito.

Gonzalesov odlazak su, osim demokratskih, pozdravili i republikanski senatori, držeći kako je afera "predugo" trovala atmosferu u Washingtonu i samom Ministarstvu.

Bush, za koga se navodi da je "nevoljko" prihvatio Gonzalesovu ostavku, sada treba imenovati njegovog nasljednika. Dio vašingtonskih medija špekulira kako će novi kandidat biti član Demokratske stranke čime bi se osiguralo njegovo brza i glatka potvrda njegovog imenovanja od strane demokratskog Senata.

D.A.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara