Bushov posjet izazvao nasilne prosvjede na ulicama Sao Paula

Bushov posjet izazvao nasilne prosvjede na ulicama Sao Paula

POSJET Georgea W. Busha, najomraženijeg predsjednika u američkoj povijesti, na ulicama Brazila je izazvao očekivano burne prosvjede pripadnika ljevičarskih organizacija i drugih protivnika njegove politike.

Bush je jučer stigao u Brazil u okviru petodnevne latinoameričke turneje, a zajedno s brazilskim predsjednikom Luisom Inaciom Lulom da Silvom, će pregovarati o inicijativi da SAD i druge zemlje zapadne hemisfere razviju program korištenja etanola umjesto benzina za pogonsko gorivo automobila. Cilj te inicijative jest smanjiti energetsku, a samim time i političku, ovisnost obaju Amerika od nestabilnih regija kao što je Bliski istok.

Desničar Bush, koji se na samom početku svog mandata zalagao za tješnje veze SAD i Južne Amerike nasuprot dotadašnje politike orijentirane na savez SAD i EU, bi u ideološki suprotstavljenom ljevičaru Luli trebao naći saveznika za tu inicijativu. Brazil naime već duže vremena promiče etanol kao rješenje svojih energetskih problema, tako da je osam od deset automobila proizvedenih u brazilskim tvornicama prilagođeno korištenju tog goriva.

Zbog toga je jučer na ulicama Sao Paula ne samo Bush, nego i Lula navukao bijes ljevičarskih i ekoloških aktivista. Naime, dužnosnici "Greenpeacea" su utvrdili da će orijentacija na etanol kao pogonsko gorivo dovesti do novog krčenja amazonskih šuma kako bi se stvorilo poljoprivredno zemljište.

Osim boraca za prava Indijanaca na etanol su se obrušili i bezemljaši koji tvrde da će sađenje šećerne trske i drugih kultura u svrhu proizvodnje etanola dovesti do stvaranja velikih industrijskih latifundija, odnosno pojačati ekonomsku i političku moć velikih korporacija i aristokratskih veleposjednika - upravo onih koje je Lula trebao razvlastiti za vrijeme svog mandata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na ulicama Sao Paula je tako protiv Busha demonstriralo 6000 ljudi, a kasnije su zabilježeni okršaji s policijom u kojima je ozlijeđeno 6 ljudi. U Porto Allegreu je protiv SAD i Busha marširalo 500 ljudi, dok su u Rio de Janeiru prosvjednici na američki konzulat bacali vreće s crvenom bojom.

U znak solidarnosti s Brazilcima je 200 studenata demonstriralo u Bogotu, glavnom gradu Kolumbije koju će Bush posjetiti u nedjelju.

Pored Brazila i Kolumbije Bush će posjetiti Urugvaj, Gvatemalu i Meksiko.

D.A.

Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara