BUSHOVA POPULARNOST RASTE

Popularnost predsjednika Busha snažno je porasla na valu sve snažnijeg oporavka američkog gospodarstva i potpore Amerikanaca ratu u Iraku, pokazalo je u utorak istraživanje javnoga mišljenja lista The Washington Post i televizije ABC News.

Istraživanje je pokazalo da 59 posto Amerikanaca odobrava Bushovo predsjedništvo, najviše od kolovoza, što snažno ojačava njegove izglede na izborima sljedeće godine.

Bushova popularnost porasla je poslije hvatanja Sadama Huseina i niza pokazatelja sve bolje gospodarske situacije, nakon što je početkom jeseni počela padati prvenstveno zbog američkih problema u Iraku.

Glede Iraka 60 posto ispitanika reklo je da odobrava kako Bush rješava stvari u toj zemlji, za razliku od 48 posto sredinom studenoga, a 59 posto je kazalo da je rat u Iraku trebalo voditi, što je za šest posto bolje za samo tjedan dana.

Upitani da li bi glasovali za Busha ili nekog demokratskog kandidata na izborima 2004., 50 posto anketiranih je odabralo Busha, a 41 posto demokrata, dok je tijekom jeseni javnost bila ili usko podijeljena ili blago naginjala demokratu.

Istraživanje Washington Post-ABC News pokazalo je i da se Howard Dean, bivši guverner Vermonta, izdvojio kao mogući demokratski kandidat na sljedećim izborima. Čak 31 posto ispitanih odabralo je njega za nominaciju demokratske stranke za predsjedničkog kandidata, dok drugih osam kandidata nije dobilo niti dvoznamenkasti broj.

U usporedbi s Bushom Dean, međutim, za sada slabo stoji. Većina ispitanika, njih 55 posto reklo je da bi izabralo Busha, ukoliko bi se izbori održavali danas, a 37 posto Deana.

(Hina) sl sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara