Bushova vlada podijeljena oko opravdanja napada na Irak

ADMINISTRACIJA predsjednika Busha podijeljena je oko toga kako opravdati napad na Irak, s nekima koji traže da to bude stvarni pronalazak oružja dok drugi smatraju da je stalno iračko ometanje inspektora dovoljan razlog, piše The Washington Times.

Pozivajući se na visokog američkog dužnosnika list navodi kako se kao vrijeme otpočinjenja rata razmatra 21. do 28. veljače. Sjedinjene Države očekuju da će tada imati dovoljno kopnenih snaga i zrakoplova uz Turskoj i Perzijskom zaljevu za napad na više bojišnica, piše list napominjući kako konačna odluka nije donesena.

´Bio bi to kriminal čekati do ljeta´, navodi novina riječi jednog američkog generala koji je aludirao na vruće iračko ljeto koje bi vojnicima donijelo posebne fizičke napore.

Dužnosnici kažu kako su stvorena dva tabora u administraciji predsjednika Georgea W. Busha.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednoj strani su, piše The Washington Times, savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleezza Rice i ministar obrane Donald Rumsfeld, među ostalima, koji se zalažu da se proglasi stalno iračko kršenje Rezolucije 1441 jer Saddam Hussein nije objavio svoje oružje kako to dokument traži.

Za državnog tajnika Colina Powella se tvrdi da se zalaže da se pronađe stvarno zabranjeno oružje koje će pokazati da se Sadam opire Ujedinjenim narodima.

Dužnosnici kažu da stajalište Riceove i Rumsfelda odnosi prevagu u Bushovoj administraciji, pišu novine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara