Bushu i naličje dobrodošlice: Najavljeno nekoliko prosvjeda

Bushu i naličje dobrodošlice: Najavljeno nekoliko prosvjeda

I DOK organizacijski stožer za dolazak američkog predsjednika Georgea Busha marljivo radi na tome da ga dočeka tradicionalna hrvatska gostoljubivost, Bush prilikom svog posjeta neće izbjeći podsjećanje na grijehe vanjske politike koju je vodio zadnjih osam godina, pa čak ni u Hrvatskoj, poznatoj po građanskoj poslušnosti.

I dok će se jedan od najomraženijih predsjednika u američkoj povijesti obraćati Hrvatima na Markovom trgu, hrvatska će kritička javnost pokušati doprijeti do svojim porukama do njega na Cvjetnom trgu. A na Trgu Francuske Republike, prosvjed će organizirati i Udruga mladih antifašista Zagreba, 4.travnja.

"Okupljanje je organizirano u znak sjećanja na žrtve napada Svjetskog trgovačkog centra, no isto tako i žrtve rata u Afganistanu i Iraku. Također, podsjetit ćemo i na nehumano postupanje u zatvoru Abu Ghraib gdje je američka mučila zatvorenike, te na postupanje prema zatvorenicima u Guantanamu na Kubi", kazala nam je Vesna Teršelić iz Centra za suočavanje s prošlošću Documenta.

Paljenje svijeća i stavljanje poruka na ogromni transparent

Za petak je na Cvjetnom trgu predviđeno paljenje svijeća za žrtve, a u subotu će svi oni koji žele nešto poručiti Bushu moći svoje poruke napisati na jedan veliki transparent, pa će se udruge potruditi da taj transparent završi u Bushevim rukama. Documenta će zajedno sa Centrom za mirovne studije i Zelenom akcijom pokušati apelirati na hrvatski državni vrh da s njim ne govore samo o ružičastim temama, nego da Hrvatska pokaže svoj stav.

"Očekujemo od državnog vrha da uz uobičajenu dobrodošlicu stranim gostima progovore i o kršenju ljudskih prava. To se tiče svih nas i nadilazi državne granice", smatra Teršelić. Prosvjede su, kako piše Radio Slobodna Europa, najavili i Zeleni Dalmacije. Kažu da će pedeset udruga i deset političkih stranaka u 60 gradova u Hrvatskoj počet će od sutra prikupljati potpise za raspisivanje referenduma za pristupanje u NATO.

MVPEI: Hrvatska je javnost pozitivno primila vijest o njegovu dolasku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za komentar na prosvjed i šanse za ubacivanja ljudskih prava kao teme razgovora na sastancima Busha sa Ivom Sanaderom i Stjepanom Mesićem, upitali smo na organizacijski stožer za Bushev dolazak, kojem je na čelu državna tajnica Bianca Matković. MVPEI nam je odgovorio kako ne mogu unaprijed komentirati zahtjev udruga koji im još nije stigao, a ni o prosvjedima, kažu nisu još dobili obavijest. Ali ne osporavaju građanima pravo na zakonit i civiliziran način.

"Većina građana Republike Hrvatske podržava dolazak predsjednika SAD-a g. Busha. Hrvatska je javnost pozitivno primila vijest o njegovu dolasku i vjerujemo da će građani Zagreba i čitave Hrvatske zasigurno i ovom prigodom pokazati svoju tradicionalnu gostoljubivost, i na taj način iskazati koliko ovaj posjet znači za učvršćenje hrvatsko-američkih odnosa i uopće za jačanje međunarodnog položaja Hrvatske", navodi MVPEI u svom odgovoru, dodajući da je posjeta američkog predsjednika smatraju potporom hrvatskoj politici i  "gestom prijateljstva i partnerstva".

Još nije službeno da će prenoćiti u Westinu

Gdje će Bush spavati kada bude u Zagrebu još uvijek se službeno nije potvrđeno iako se najčešće spominje Westin.

"Američkoj strani ponuđen je hotelski smještaj u središtu Zagreba i to se još razmatra", navodi MVPEI.

A.B.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara