But: U rujnu susret s hrvatskom stranom o gospodarskom pojasu

HRVATSKA i slovenska strana dogovaraju se o sastanku na kojemu bi jedna od glavnih tema trebala biti i namjera proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranskom moru, izjavio je slovenski ministar za poljoprivredu i šumarstvo Franci But u srijedu za slovensku agenciju STA.

Kako je izjavio But, do susreta će vjerojatno doći početkom rujna, a termin i mjesto susreta dogovorit će se sa hrvatskom stranom do kraja ovoga tjedna.

Slovenski diplomatski izvori i političke stranke oštro su reagirali na obavijest objavljenu na web-stranicama hrvatskog ministarstva o tome da Hrvatska namjerava proglasiti gospodarski pojas u Jadranskom moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slovenski politički izvori i stranke najavu o proglašenju takve zone stavljaju u "predizborni kontekst" na hrvatskoj političkoj sceni, ističući ulogu HSS-a i kao stranke koja ima ulogu "jezička na vagi" na hrvatskoj političkoj sceni i velik utjecaj u vladi.

Slično je i sa Butovom strankom - Slovenskom pučkom strankom (SLS) - koja se u koaliciji nalazi sa većim strankama lijevog centra i njenom potrebom da se pred parlamentarne izbore iduće godine profilira u smjeru stranaka desnog centra i zastupnika nacionalnih interesa.

But je inače u utorak o hrvatskim namjerama da s Italijom dogovori osnivanje gospodarskog pojasa na Jadranu razgovarao s povjerenikom Europske komisije za poljoprivredu i ribarstvo Franzom Fischlerom. But je u razgovoru za slovenske medije rekao da je stajalište Bruxellesa da "se ništa neće dogodditi bez slovenske suglasnosti", te najavio da će o proglašenju EEZ-a službeno razgovarati i s talijanskim ministrom poljoprivrede Giovannijem Alemannom.

Slovenska strana već je zatražila razgovor s talijanskim ministrom o tom pitanju, a isto tako i najavila je službeni razgovor s europskim povjerenikom Franzom Fischlerom u Bruxellesu početkom rujna, najavio je slovenski ministar poljoprivrede Franci But.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara