Butković: HDZ će tražiti opoziv Oreškovića u Saboru

Butković: HDZ će tražiti opoziv Oreškovića u Saboru

Foto: Hina

HDZ će najvjerojatnije u Hrvatskom saboru tražiti opoziv predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, izjavio je potpredsjednik stranke, ministar pomorstva Oleg Butković, za N1 uoči sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a u Zagrebu, naglasivši da se događaju iracionalne stvari i da se to ne može dopustiti.

Zahtjev za opoziv će se dogoditi u slučaju da Orešković ne posluša preporuku i zahtjev predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i ne podnese ostavku. Nakon svih poteza koji su se dogodili, HDZ, kao najveća stranka u zemlji, ne može dopustiti da se događaju ovako iracionalne stvari, istaknuo je je Butković.

"Prvo je Most tražio da Karamarko odstupi, a onda se dogodilo ovo, da čovjek koji je došao na mjesto premijera isključivo zbog HDZ-a traži ostavku Karamarka", dodao je Butković. Objasnio je da će HDZ, ako Orešković sam ne odstupi, pokrenuti postupak izglasavanja povjerenja premijeru u Saboru.

Također je rekao kako je HDZ stranka koja je dobila najviše glasova na parlamentarnim izborima, te da će diktirati situaciju u Saboru.

Na novinarski upit o mogućnosti daljnje suradnje s Mostom, rekao je da iako je u politici sve moguće ipak sumnja u opstanak aktualne Vlade.

"Nakon svega ovoga, teško će ova Vlada opstati", istaknuo je Butković.

"Procedura se zna, ukoliko Vlada padne, odnosno ukoliko se premijeru izglasa nepovjerenje, ide se u okupljanje nove većine i mi mislimo da u tome možemo uspjeti", dodao je .

Nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, u 12 sati također u Hotelu Panorama, održat će se sjednica Središnjeg odbora HDZ-a.

Opoziv premijera, odnosno prijedlog da mu se u Hrvatskom saboru izglasa nepovjerenje, u proceduru može uputiti najmanje petina zastupnika.

HDZ može već u ponedjeljak podnijeti zahtjev za opozivom Oreškovića

Ako bi se HDZ na to odlučio već u ponedjeljak, u dnevni red tekuće sjednice prijedlog bi se mogao uvrstiti najranije u srijedu, 8. lipnja, za kad je sazvan nastavak zasjedanja Sabora.
 
U tom slučaju, Vlada bi imala osam dana da se očituje o prijedlogu, do 16. lipnja, do kada Hrvatski sabor mora odlučiti i o oporbenom prijedlogu da se glasa o nepovjerenju prvom potpredsjedniku Vlade  Karamarku.
 
Nakon Vladina očitovanja, Sabor ima 30 dana da odluči o opozivu premijera.

Odluči li ga opozvati, s premijerom pada i Vlada te počinje teći 30-dnevni rok da se okupi parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ne uspije li nitko okupiti većinu, predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

Uz proceduru opoziva u Saboru, HDZ-u je na raspolaganju i varijanta po kojoj bi svi njihovi ministri podnijeli ostavku i tako ostavili Vladu bez mogućnosti da donosi odluke, no u HDZ-u nisu željeli govoriti razmišlja li se i o tome.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara