CAA prosvjeduje protiv optužnica haškog suda hrvatskim novinarima

UDRUGA američkih Hrvata izrazila je nevjericu nedavnim optužnicama Haškog suda protiv hrvatskih novinara i rekla da one predstavljaju kršenje slobode tiska.

Haški sud je optužio novinare Ivicu Marijačića, Domagoja Margetića i Stjepana Šešelja te bivšeg obavještajnog čelnika Markicu Rebića za nepoštivanje suda zbog objavljivanja identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka u slučaju Tihomira Blaškića. Sud razmatra moguću optužnicu i protiv novinara Slobodne Dalmacije Josipa Jovića zbog objavljivanja iskaza zaštićenog svjedoka s istog suđenja.

"CAA misli da ove optužnice predstavljaju temeljno kršenje slobode tiska i slobode izražavanja", rekao je u priopćenju predsjednik CAA George Rudman.

"One su napad na temeljna ljudska prava i slobode bitna za svaku demokraciju. Što je još važnije, ovo je jasan slučaj gdje sloboda tiska i pravo javnosti pobijaju bilo koje zahtjeve koje bi sud Sud mogao imati oko zaštite svjedoka", kaže Rudman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

CAA kaže da su tvrdnje tužiteljstva Haškog suda da su novinari, objavljujući iskaze zaštićenih svjedoka, prekršili pravila Suda u suprotnosti s uspostavljenim konvencijama o slobodi tiska.

Udruga američkih Hrvata navodi kako optužnice protiv hrvatskih novinara predstavljaju napad na tisak prema definiciji američkog Odbora za zaštitu novinara (CPJ).

Optužnice su, prema CPJ-ovoj definiciji, napad na tisak i prava novinara jer prijete novčanom kaznom i zatvorom, temelje se na restriktivnom zakonu (pravilu Suda) i predstavljaju tužbu za klevetu putem tiska kojoj je namjera da sputa pokrivanje događaja, kaže CAA.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara