CAA traži obustavu pritisaka na Čovića

HRVATSKO-AMERIČKA lobistička udruga (CAA) zatražila je u pismu upućenom Visokom međunarodnom predstavniku u BiH i posebnom izaslaniku EU-a Paddyju Ashdownu obustavu pritisaka na hrvatskog člana BiH Predsjedništva Dragana Čovića, te je najavila moguće novo saslušanje pred američkim Kongresom kako bi se upozorilo na položaj Hrvata u BiH.

Prigodom nedavnog susreta s glavnom tužiteljicom Međunarodnog kaznenog tribunala Carlom del Ponte, Ashdown je optužio HDZ i Čovića da predstavljaju zapreku uspostavi državnog suda za procesuiranje ratnih zločina, ne isključujući pri tome moguće sankcije.

U pismu Ashdownu kojega je ovoga tjedna u ime članova CAA i Upravnoga odbora poslao predsjednik George Rudman, a čiji su presliku dobili i mediji u Mostaru, izražava se sumnja da je Čović na meti napada zbog zalaganja za sklapanje Sporazuma o neizručivanju Amerikanaca Stalnom kaznenom sudu (ICC) čemu su se snažno usprotivili EU i UN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ukoliko zaključimo da se predsjedniku Čoviću prijeti ili da vaš ured postupa neiskreno, mi ćemo pretpostaviti kako je motiv za to kazniti ga za njegovu vodeću ulogu u potpisivanju članka 98 Sporazuma (o neizručivanju Amerikanaca ICC-u) kojemu se, kako ste svjesni, vehementno usprotivio UN i Europska unija", navodi se u Rudmanovu pismu Ashdownu.

Dodaje da će vrlo vjerojatno Kongres organizirati novo saslušanje da provjeri ove navode ukoliko se zaključi da Ashdownov ured kažnjava Čovića zbog njegove vodeće uloge u postizanju sporazuma o neizručivanju.

CAA je čvrsto stala uz Čovića, ističući da su njegovim dolaskom u ured Predsjedništva "dramatično poboljšani" odnosi Hrvata i HDZ-a BiH s američkim vlastima.

Protiv Čovića se pred državnim tužiteljstvom vodi deset istraga za razne navodne zloporabe za koje je kanadski tužitelj John McNair, koji predvodi posebni Odjel za organizirani i gospodarski kriminal i korupciju, nedavno izjavio da bi sve mogle postati optužnice.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara