Čačić i Kebo pozvali na brži povratak izbjeglica u RH i BiH

HRVATSKI ministar za javne radove, obnovu i graditeljstvo Radimir Čačić i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Mirsad Kebo zauzeli su se u srijedu za brži povratak izbjeglica u Hrvatsku i BiH, te najavili uspostavu zajedničkog povjerenstva koje bi trebalo ubrzati taj proces.

Čačić i Kebo najavili su na konferenciji za tisak, održanoj nakon razgovora u Zagrebu, skoru uspostavu zajedničkog povjerenstva koje bi trebalo "raditi na povratku građana Hrvatske koji se žele vratiti u Hrvatsku, a trenutno se nalaze u BiH, i građana BiH koji se žele vratiti u BiH, a sada se nalaze u Hrvatskoj", te razmijeniti podatke o njima.

"Ta razmjena je od izuzetnog značaja jer su podaci bitno različiti", rekao je Čačić, dodajući da se prema podacima bosanskohercegovačke strane u Hrvatsku želi vratiti 24,000 ljudi, a da se prema hrvatskim podacima želi vratiti 2,600 osoba.

"Vjerojatno će konačni broj biti veći od 2,600, sigurno će biti manji od 24,000", rekao je Čačić.

"Cilj je da dobijemo realnu sliku, te da u skladu s kvalitetnim podacima postavilo i budžetsku i svaku drugu konstrukciju", rekao je Čačić.

"Želio bih iskoristiti ovu priliku da pozovem Hrvate iz Bosne i Hercegovine da se vrate u Bosnu i Hercegovinu. Povratak više nije sigurnosno ili političko pitanje, to je ekonomsko pitanje", rekao je Kebo.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čačić je posebno istaknuo da svi Hrvati koji se žele vratiti u BiH imaju potpuno isti tretman kao i prognanici i izbjeglice u Hrvatskoj.

"Hrvatski proračun nema nikakav limit u odnosu na te ljude. Svi oni koji se vraćaju u BiH imaju pravo na podršku hrvatske Vlade", rekao je Čačić.

"Javno pozivam na realizaciju tog prava, koje nije malo, sastoji se od financijske pomoći i građevinskog materijala", rekao je Čačić.

Kebo je rekao da je razgovarano o tome kako motivirati ljude da se vrate u mjesta iz kojih su izbjegli, "ne negirajući njihovo pravo da sami izaberu gdje će živjeti".

"Posebnu smo pažnju posvetili informiranju. Želimo da informativna kampanja u BiH i Hrvatskoj bude takva da prave informacije dođu do svakog građanina na kojeg se odnose", rekao je Kebo.

Kebo bi se kasnije u srijedu trebao sastati i s potpredsjednikom hrvatske Vlade Goranom Granićem.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara