Čačić: Nisu sporni Sanaderovi satovi, već izvori iz kojih su nabavljeni

PREDSJEDNIK Središnjeg odbora HNS-a Radimir Čačić u razgovoru za Index je kazao kako je izjava glasnogovornika Vlade Ratka Mačeka na primitivan i pojednostavljen način pokrenula pitanje koje postaje sve važnije na hrvatskoj političkoj sceni.

"Mačekova je izjava smiješna i on je na jedan primitivan i pojednostavljen način otvorio vrlo važno pitanje imovine političara. Radi se o tome naime, da konačno treba progovoriti o imovini hrvatskih političara i o tome što oni koji se žele baviti politikom imaju u svojoj imovinskoj kartici. Jer ako se netko politikom namjerava baviti radi rješavanja svog materijalnog statusa onda je on po definiciji korumpiran." - iznio je svoje mišljenje Čačić.

Čačić, koji je prema nekim istraživanjima javnog mijenja Sanaderov glavni konkurent na predstojećim izborima, kaže kako nije glavno pitanje je li netko bogat ili nije bogat već je važno da svaki političar koji ima znatnu imovinu ili bogatstvo, javnosti na uvid iznese izvore iz kojih je financirao svoju imovinu.

"Izjave tipa da je netko radio u inozemstvu i da je na taj način stekao imovinu su površne i uopće nisu vrijedne komentara. Pitanje je - gdje je taj netko radio, pitanje je - gdje su računi, porezne prijave i ostale potvrde iz kojih se može vidjeti sve o porijeklu imovine bogatih političara. Vani je to jednostavno riješeno, političari moraju pokazati svoju imovinsku karticu i porezne prijave iz kojih se može lagano utvrditi na koji su način stekli imovinu kojom raspolažu. To je ono za što se ja i moja stranka svih ovih godina zalažemo i na čemu inzistiramo i u ovom slučaju Sanaderovih satova." - pojasnio je.

Čačić je potvrdio da i sam raspolaže s nekoliko vrlo skupocjenih satova, od kojih mu je jednog poklonio otac, dok za druge ima račune kao i porezne prijave iz kojih se može doći do zaključka o njegovim osobnim primanjima i načinu na koji je došao do svoje imovine.

"Sanaderovi satovi uopće nisu sporni. Netko može imati vile, jahte i bazene, i to uopće nije sporno. Ali je bitno da svatko tko se bavi politikom pokaže na koji je način stekao tu imovinu." - smatra HNS-ov kandidat za premijera.

"Osobno sam spreman u svakom trenutku pokazati svoju imovinsku karticu i porezne prijave, kao i ostale dokumente iz kojih se može vidjeti odakle potječe moja imovina i na koji je način stečena, a to isto tražim i za ostale kolege političare." - zaključuje Radimir Čačić.

I.K.
Foto: HNS Split

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara