Čačić: Plaće u graditeljstvu porasle za trećinu, ali to još nije dovoljno

IAKO plaće u graditeljstvu i dalje zaostaju za prosječnim plaćama u gospodarstvu, one su od 2001. porasle za trećinu, no to još nije dovoljno s obzirom na težak rad i mali interes za zapošljavanje u toj djelatnosti, rekao je ministar javnih radova i graditeljstva Radomir Čačić na današnjoj proslavi Dana hrvatskih graditelja.

Proslavu je organizirao Sindikat graditelja Hrvatske, koji je 2003. proglasio godinom vraćanja dostojanstva graditeljskoj djelatnosti.

Čačić je najavio da graditelje u 2004. očekuje veliki posao izgradnje 200 kilometara autocesta, te upozorio da socijalni partneri trebaju donijeti pravila poslovanja kako bi se suzbila nelojalna konkurencija.

Podsjetio je da je u zadnje dvije godine produktivnost u graditeljstvu porasla više od 17 posto, dok se vrijednost radova s 940 milijuna eura povećala na dva milijarde eura.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sindikata graditelja Stipe Kirigin upozorio je da treba urediti tržište rada, od pravila ponašanja građevinskih tvrtki do suzbijanja rada na crno.

Kirigin ističe da treba poštivati kolektivne ugovore i cijenu rada kako bi se povećao interes za zapošljavanje i školovanje mladih za deficitarna zanimanja.

U povodu Dana hrvatskih graditelja sindikat je dodijelio priznanja svojim istaknutim članovima, među kojima su i dvojica srednjoškolaca koji su se odlučili za zanimanja zidara i tesara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara