Čačić: Povući ću se iz politike ako završim u zatvoru

Čačić: Povući ću se iz politike ako završim u zatvoru

Tekst: P.Vidov
Foto: Dragan Matić/Cropix

NA POČETKU svog prvog obraćanja javnosti nakon prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe Čačić je zahvalio svima koji su profesionalno i korektno izvještavali o tragičnom sudaru kojega je izazvao u Mađarskoj. "Jasno mi je da s obzirom na funkciju koju obnašam postoji veliki interes javnosti za ovu tragediju bez obzira što se radi o pitanju koje je vrlo osjetljivo za mene osobno, ali i u pravnom smislu. Pročitao sam svakakva nagađanja o sudaru koji sam izazvao, ali drago mi je da su sve informacije koje nisu bile precizne kasnije ispravljene", rekao je Čačić.

Predsjednik HNS-a demantirao je nagađanja da će se povući iz politike. Čačićev je stav da je u toj vrsti posla najvažnije je li u stanju časno i dostojanstveno obnašati svoje dužnosti.
"Bavim se 20 godina politikom, a 30 godina se politika bavi sa mnom i uvijek sam se trudio da ostanem častan i zadržim vlastito dostojanstvo. Preuzimam punu odgovornost zbog čega sam odmah izvijestio javnost kada sam čuo da je jedna osoba stradala. Sa svoje funkcije ću se povući samo ako me sudska presuda spriječi u obnašanju dužnosti", kaže Čačić.

Na naš upit znači li to da računa i na mogućnost zatvorske kazne, Čačić odgovara da je u obzir uzeo sve opcije: "Apsolutno računam na svaku mogućnost koju sud utvrdi. Osjećam svoju osobnu odgovornost i žaljenje, ali ne želim prejudicirati sudski pravorijek. Kaznenu odgovornost će utvrditi institucije".

"Svoje političke protivnike ću kritizirati kao i do sada"

Čačić je svjestan da će mu politički protivnici u budućnosti na svaku njegovu kritiku iz ormara izvlačiti ovaj kostur, ali s tim se, kako kaže, može nositi. "Ja ću svoju dužnost normalno obavljati, kao što sam je obavljao dosad. Kritizirat ću i upozoravati na nepravilnosti kad to bude potrebno, ali i pohvaliti dobre poteze mojih političkih rivala. Naravno da imam i punu podršku svoje stranke. Ovo je nesreća koja se može dogoditi bilo kome, mislim da ne treba dodatno objašnjavati da se radi o nehatu", kaže Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svoje žaljenje teško vama mogu prenijeti, a o okolnostima nesreće već je sve rečeno"

Iako je nekoliko puta ponovio da osjeća neopisivo žaljenje zbog sudara koji je skrivio, Čačić se pred novinarima držao vrlo hladno, rezervirano, odmjereno. To nije moglo proći neprimijećeno. "Nadam se da nitko od vas nema ovakvo slično iskustvo i da se ne možete u potpunosti staviti u moj položaj. Vrlo teško ja mogu vama prenijeti kako se osjećam. Vjerojatno i sami već znate da sam ja odmah nakon što sam čuo za smrtnu posljedicu stupio u kontakt s obitelji žrtve i izrazio svoje najdublje saučešće", kaže Čačić.

O samim okolnostima nesreće šef HNS-a u svom prvom javnom obraćanju nakon sudara koji je skrivio nije želio razglabati. U medijima su se, naime, pojavljivali različite informacije pa se tako nagađalo o brzini kojom je Čačić vozio, o tome je li na cesti bilo magle i općenito kakvi su bili vremenski uvjeti. No, on tvrdi da je sve što je o tome imao reći već kazao, odnosno da je vozio brzinom manjom od dopuštenje, ali, kao što stoji u policijskom zapisniku, nije prilagodio način vožnje uvjetima na cesti.

Čačić ostaje i u Hrvatskom teniskom savezu

Na pitanje hoće li se ponovo kandidirati za predsjednika HNS-a zasad nije mogao odgovoriti. "Izbori u stranci održavaju se svake četiri godine, šest mjeseci nakon parlamentarnih izbora. Kad do toga dođe, onda ću donijeti svoju odluku", kaže Čačić i dodaje kako to prije svega ovisi o volji birača i njegovih stranačkih kolega. Dodao je i da, koliko je njemu poznato, nesreća koju je izazvao neće imati utjecaj na njegovom položaju u Hrvatskom teniskom savezu, u kojem također ostaje na mjestu predsjednika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara