Čačić pustio suzu na Stankovićevo pitanje o preminulom ocu

VARAŽDINSKI župan Radimir Čačić je u HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" izjavio kako jedino on na predstojećim izborima u Zagrebu može poraziti Milana Bandića.

Čelnik HNS-a je takav svoj optimizam temeljio na internim anketama koje tvrde kako bi Bandić mogao računati na 35, a on sam 25 posto glasova na izborima za gradonačelnika, odnosno da se samo njih dvojica mogu kvalificirati za drugi krug.

Čačić smatra kako ima šanse jer u Zagrebu nije dobra situacija, s obzirom da se taj grad vodi loše. Građevinski pothvati se vode po inerciji, i to samo zato jer se u glavnom gradu mora graditi. Zagreb ima loše stanje infrastrukture, a nedostaje mu i sustav metroa.

Najveći je, pak, problem Holding, koji je dobra ideja, ali je loše vođen, jer uglavnom služi za uhljebljivanje kadrova te se "enormno zadužio".

Bandićevu je upravu Čačić kritizirao i zbog toga što je organiziranjem Thompsonovog koncerta glavni grad stavio "ispod civilizacijske razine cijele Hrvatske".

Čačić sebe kao kandidata vidi i u tome što je HDZ unaprijed otpisao Zagreb kandidirajući Jasena Mesića kao gradonačelnika. Po tome se da zaključiti kako Sanaderu i vladajućoj stranci zapravo odgovara Bandićeva uprava u Zagrebu, jer se njome stalno izazivaju tenzije u oporbi.

Slučaj Thompson-Gašparac "poruka Europi"

Komentirajući svoju izjavu kako je postupanje hrvatskih vlasti u slučaju inspektora Gašparca i njegove kaznene prijave protiv Thompsona "toleriranje ustaštva", Čačić je rekao kako ona postaje još aktualnija u svjetlu propasti Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj. Bivši ministar graditeljstva je uvjeren kako nakon toga Hrvatska u EU može ući samo posebnom odlukom za koju će trebati ispuniti kriterije toleriranja manjina i funkcioniranja pravne države.

Svojim postupcima u slučaju Thompson-Gašparac hrvatski vlastodršci su pokazali kako nisu spremni ni za jedno ni za drugo, odnosno time su poručili Europi da ih ona barem zasad previše ne zanima.

Za izjavu Ljube Jurčića kako ne shvaća kako dječak s ustaškom kapom predstavlja veći problem od svih četnika je Čačić rekao da je "za žaljenje". Onaj tko ne shvaća kako se u Hrvatskoj neke stvari ne smiju tolerirati, nema što raditi u politici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smjena s mjesta župana - "nije dobra"

Za svoju predstojeću smjenu s mjesta varaždinskog župana Čačić je izjavio kako je "nije dobar", s obzirom da će se ionako za 11 mjeseci održati novi lokalni izbori. Nju je objasnio privatnim problemima dvojice vijećnika, kao i sporazumom "ekipe Čehok-Sabati".

Prema njegovim navodima, narod u Županiji je zbog te predstojeće smjene "ogorčen".

Čačić je također najavio kako će na sljedećim lokalnim izborima u najvećem broju gradova i općina njegova stranka nastojati koalirati sa SDP-om, što je i prirodno, s obzirom da su to "jedine preostale oporbene stranke". Izuzetak će, dakako, biti Zagreb, gdje će ići samostalno.

Bivši ministar graditeljstva je također ponovio svoju žestoku kritiku Sanaderove vlade koja se "ukakila" i pokazala svoju nesposobnost u borbi sa sve većom gospodarskom krizom. U prethodnom razdoblju je imala brojne prilike za strateške investicije, a koje su danas propuštene. Zbog toga Hrvatsku čekaju veliki problemi, a u situaciji kada se ponovno spominje vožnja par-nepar je kriminalno govoriti "da je najvažnije da su ljudi siti".

Čačić se također slaže s Nadanom Vidoševićem da će Hrvatska u budućnosti morati uvoziti radnu snagu, jer je to realnost s obzirom na demografske i ekonomske trendove. Čačić, doduše, smatra da će u sljedećih deset godina umjesto milijun trebati uvesti 150-350 tisuća imigranata. Pri tome će najveći problem biti kulturološka nespremnost i nedostatak tolerancije prema drugim narodima i kulturama, s obzirom da je Hrvatska danas najhomogenije društvo u Europi.

Čačić je također rekao kako uistinu ne zna zašto je Dragutin Lesar napustio stranku, a što po njegovom mišljenju, predstavlja veliki gubitak za HNS.

Čelnik HNS-a se pred kraj emisije založio za djelomičnu privatizaciju HRT-a kojom bi se moglo spriječiti korištenje državne televizije u svrhu stranačke propagande. Taj stav je izazvao direktno neslaganje s voditeljem emisije Aleksandrom Stankovićem.

Čačiću je na nekoliko Stankovićevih pitanja o ocu koji je preminuo prošlog tjedna u jednom trenutku potekla suza.

R.R.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara