Čačićeva i Tomčićeva poduzeća grade za državu

Čačićeva i Tomčićeva poduzeća grade za državu

GRAĐEVINSKA tvrtka Congama d.d., čiji je dioničar Radimir Čačić, u posljednje tri godine s Ministarstvom javnih radova, obnove i graditeljstva ugovorila je poslove vrijedne 58,5 milijuna kuna. Capital ing d.o.o. Zlatka Tomčića u prošloj godini  s Ministarstvom je sklopio poslove vrijedne milijun kuna.

Congama d.d. je s Ministarstvom javnih radova ugovarala poslove i prije 2000., no posao je bio vrijedan tek 5,770 milijuna kuna, piše "Jutarnji list".

Kada je 2000. Čačić postao ministar javnih radova tvrtka je s Ministarstvom sklopila četiri nova ugovora vrijedna 17,170 milijuna kuna. Tijekom 2001. sklopljeno je devet ugovora vrijednih 18,777 milijuna kuna. Varaždinska građevinska tvrtka za Ministarstvo javnih radova obavljala je projekte na objektima oštećenim u ratu ( za njih je čak nabavljala i namještaj), gradila infrastrukturu na otocima, stanove za ratne vojne invalide, te nadzirala i gradila stanove POS-a.

U Čačićevom ministarstvu nisu željeli reći koliko je poslova Congama d.d. radila za njih u 2002. Ove godine tvrtka je angažirana na izgradnji stanova POS-a na Cresu i Lošinju (posao vrijedan 22,6 milijuna kuna), a gradi i projektira sportske objekte u nekoliko hrvatskih gradova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kršenju spomenutog zakona Čačić nije usamljen slučaj. Predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić također preko svoje tvrtke Capital ing d.o.o. posluje s Ministarstvom javnih radova. Capital ing d.o.o. je do 2000. s Ministarstvom sklopio 17 ugovora vrijednih 1,7 milijuna kuna, tijekom 2000. četiri ugovora vrijedna oko 544.000 kuna, u prošloj godini 11 ugovora vrijednih milijun kuna.

Zakonom o pravima i obavezama državnih dužnosnika zbog sukobljavanja privatnog i javnog interesa državnim dužnosnicima zabranjuje poslovanje s državom. Čačić i Tomčoć svoj "biznis" nikada nisu prijavili Etničkom povjerenstvu Sabora ( ili predsjedniku Sabora), što su po zakonu dužni učiniti.

Problem je što navedeno povjerenstvo, čije je osnivanje zakon predvidio još 1998., još uvijek nije osnovano.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara