Čačija imenovan pomoćnikom ministra zbog porasta terorizma

KAKO je u razgovoru za Jutarnji list rekao novi ministar policije, Marijan Mlinarić, bivši tjelesni čuvar premijera Ive Sanadera, Stipe Čačija, imenovan je šefom novoosnovane Uprave za posebne poslove sigurnosti zbog porasta terorizma.

Za Čačiju je hrvatska javnost saznala kada je kao djelatna vojna osoba za vrijeme trajanja dugogodišnjeg bolovanja bio tjelohranitelj Sanadera, a kao vojnoj osobi zakonom mu je bilo zabranjeno bilo kakvo političko angažiranje.

No, protiv njega nije pokrenut nikakav stegovni postupak, dapače, ukazom predsjednika republike Stjepana Mesića on je otišao u tzv. predsjedničku mirovinu.

Među ovlasti predsjednika republike spada i mogućnost umirovljenja djelatnih vojnih osoba (što je Čačija bio za vrijeme predizborne kampanje dok je radio kao Sanaderov tjelohranitelj) u tzv. predsjedničku mirovinu. U konkretnom slučaju to efektivno znači da je Čačija po pravima izjednačen s nekim tko je radio 40 godina u vojsci. Prema zakonu, predsjednik može takvu mirovinu dodijeliti "zaslužnim vojnim osobama ili iz drugih posebnih razloga".

Priča oko imenovanja Stipe Čačije na mjesto pomoćnika ministra MUP-a i šefa Uprave za posebne poslove sigurnosti, dobila je novi nastavak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, novi šef MUP-a Marijan Mlinarić je u razgovoru za Jutarnji list objasnio razloge Čačijinog imenovanja pomoćnikom ministra, ujedno i šefom novoosnovane Uprave za posebne poslove sigurnosti.

"Zbog porasta terorizma i kriminala smatralo se da sigurnost štićenih osoba i prostora treba dobiti veće značenje i zbog toga je Ured za osiguranje podignut na viši nivo" - izjavio je Mlinarić.

Upravo te razloge (porast terorizma i kriminala) ministar policije navodi kao ključne u odluci da se osnuje Uprava za posebne poslove sigurnosti, te da se na njeno čelo postavi Stipe Čačija.

Kako tvrdi Mlinarić, izdvajanja dosadašnjeg Ureda za sigurnost u Upravu za posebne poslove sigurnosti jedina je promjena u ustrojstvu MUP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara