Čak 67 posto osoba na stručnom osposobljavanju radilo je u javnom sektoru

Čak 67 posto osoba na stručnom osposobljavanju radilo je u javnom sektoru

Foto: Hina

HRVATSKI zavod za zapošljavanje prije nekoliko dana objavio je da se obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja, a najveće nezadovoljstvo u javnosti izazvala je obustava stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa.

Bivši, SDP-ov ministar rada, Mirando Mrsić obrušio se na Vladu zbog obustave mjera te je rekao da je to poruka mladim ljudima da traže radna mjesta izvan Hrvatske.

Čak 67,3 posto osoba na osposobljavanju u javnom sektoru

No, brojke otkrivaju potpuno apsurdnu situaciju - većina osoba u ovom programu stručno se osposobljavala u državnom i javnom sektoru. Država je zapravo indirektno sama sebi plaćala poticaje za "stručno osposobljavanje" mladih u ionako neučinkovitom i prekapacitiranom javnom sektoru - raznim državnim uredima, županijama, gradovima općinama itd.

Prošle godine mjeru stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa koristile su 32.493 osobe. U državnom i javnom sektoru osposobljavalo se 67,3 posto korisnika ovih mjera, dok je ostatak bio u privatnom sektoru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iz HZZ-a tvrde da je ova mjera, zbog neselektivne primjene srušila i cijenu rada. Naime, mjerom su bila obuhvaćena i nedeficitarna zanimanja, odnosno osobe koje bi inače našle posao, ali je zbog ove mjere došlo do zastoja u klasičnom zapošljavanju.

"Ona se provodila krajnje neselektivno, i za nedeficitarna zanimanja, za osobe s VSS-om i bez institucije mentorstva te je ozbiljno rušila cijenu rada. Na primjer, uredi kojima je trebao inženjer građevine, uzimali su mlade s evidencije nezaposlenih Zavoda za zapošljavanje kako bi besplatno imali kvalitetnog radnika bez troškova, a radnici s VSS-om su radili za 2400 kuna. Time je u potpunosti zaustavljeno klasično zapošljavanje mladih", tvrde iz HZZ-a.

HUP: Mjeru treba zadržati, barem za privatni sektor

Hrvatska udruga poslodavaca smatra da ovu mjeru treba zadržati, barem za privatni sektor.

"Siguran sam da je ova i ostale mjere aktivnog zapošljavanju utjecale na činjenicu da mladi ljudi bez radnog iskustva prije dobiju priliku za stjecanje iskustva i praktičnih znanja, te zapošljavanje. Smatramo da mjeru zbog toga ne treba ukidati već prilagoditi kako bi se onemogućile praske koje se nisu pokazale dobrima. I mislimo da ju svakako treba zadržati za privatni sektor u kojem je ona itekako opravdala svoje postojanje. Prema informacijama članica HUP-a više od 50 posto mladih koji su angažirani kroz mjeru nakon isteka su dobili zaposlenje. Zavod za zapošljavanje odluke o suspenziji ovih mjera donio je bez dogovora sa socijalnim partnerima. Smatramo lošom praksom ukidanje mjera koje su dale pozitivne rezultate, a da neke druge mjere koje bi ih navodno trebale zamijeniti još nisu spremne. Čini se da je razlog koji iza toga stoji ipak nedostatak novca i loše planiranje", rekao je Davor Majetić iz HUP-a.

HZZ: Osposobljavanje ide dalje, ali redefinirano

Iz HZZ-a uvjeravaju da će ova mjera i dalje postojati, ali da će biti redefinirana.

"Biti će puno otvorenija najugroženijim skupinama na tržištu rada, a to su mladi koji su najviše do 4 mjeseca u evidenciji nezaposlenih te dugotrajno nezaposlene mlade osobe. Za dugotrajno nezaposlene osobe, nezaposlene osobe bez završene srednje škole i osobe iznad 29 godina te osobe iznad 54 godine ostaje mogućnost korištenja svih mjera, a to su: potpore za zapošljavanje, potpore za usavršavanje, potpore za samozapošljavanje, zapošljavanje u javnim radovima i potpore u cilju zadržavanja radnog mjesta. Mlade osobe osim SOR-a mogu koristiti sve navedene mjere. Posebno bismo naglasili da sve ove skupine nezaposlenih osoba mogu biti uključene u programe obrazovanja i osposobljavanja na radnom mjestu. Dakle, krug potencijalnih korisnika će biti uži, ali broj korisnika će biti isti ili veći. O tome se u biti i radi, da se sredstva iz tih mjera troše za što su doista i namijenjena, a to je zapošljavanje nezaposlenih. Do sada se novac dijelom trošio nekontrolirano i neučinkovito po nezaposlene", poručuju iz HZZ-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara