Čakovec: Predstavljeno istraživanje o Romima

DRŽAVNI zavod za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži danas je u Čakovcu predstavio rezultate znanstvenog istraživanja o obilježjima romskih obitelji, s nakanom da se pronađe poseban način za uključenje romske nacionalne manjine u provedbu nacionalne obiteljske politike.

Kako je naglasio potpredsjednik Vlade Ante Simonić, Romi nisu zadovoljni svojim stanjem i položajem, kao ni lokalna zajednica i građani te državna vlast. Zbog toga je dio rezultata znanstvenog istraživanja već ugrađen u nacrt Nacionalnog programa za Rome, poglavito u području zaštite obitelji, materinstva i mladeži.

Voditelj istraživanja dr. Slobodan Uzelac ustvrdio je da se shvaćanje roditeljstva u Roma bitno ne razlikuje od drugih hrvatskih državljana. Javljaju se, međutim, zapreke u obiteljskom odnosu, a utvrđeno je da djeca koju roditelji fizički kažnjavaju neredovitije pohađaju školu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predstavljanju su nazočili i ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar, ravnateljica Državnog zavoda za zaštitu obitelji, materinstva i mladeži dr. Adinda Dulčić, zamjenik međimurskog župana Dragutin Lesar i drugi.

Adinda Dulčić je navela kako će se temeljem istraživanja i dobivenih znanstvenih pokazatelja povećati mogućnosti socijalne integracije Roma u zajednicu. Zbog toga je i u Nacionalnom programu za Rome kao jedan od važnih ciljeva izdvojen izlazak Roma iz getoiziranih i marginaliziranih zajednica.

Istaknut je i sve bolji odnos državne vlasti prema Romima i njihovim udrugama, a uz ostalo je rečeno da se očekuje europska ne samo materijalna potpora Nacionalnom programu za Rome te da je učinak pokusnih radionica za romsku predškolsku djecu u Čakovcu dobar.

Pohvaljen je i potez čakovečkog tjednika "Međimurske novine" koji je uveo podlistak za romsku manjinu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara