Čakovec: Pučki pravobranitelj s predstavnicima Roma

U sklopu službenog boravka u Međimurskoj županiji pučki pravobranitelj Jurica Malčić danas je u Čakovcu razgovarao s gradonačelnikom Brankom Šalamonom i predstavnicima Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji.

Predstavnici Roma iznijeli su svoje svakodnevne probleme, a pučki pravobranitelj ocjenjuje zabrinjavajućim što manji broj romske djece završava više razrede osnovne škole. Pravobranitelj Jurica Malčić smatra da bi se taj problem mogao riješiti reorganizacijom predškolskog odgoja, odnosno osnivanjem ravnopravnih predškolskih ustanova za romsku djecu jer većina njih dolaskom u školu ne govori hrvatski jezik. Tako bi se, kaže Malčić, prestalo govoriti i o segregaciji u osnovnom školstvu, za što je prošlih godina često prozivana Međimurska županija.

"Neophodno je stvoriti jednake standarde i uvjete predškolskog odgoja za sve stanovnike Međimurja, posebice za dobrobit Roma, kako bi oni mogli bezbolno upisati osnovnu školu i nastaviti daljnje školovanje", ocijenio je pučki pravobranitelj.

Predstavnici Roma istaknuli su i problem zapošljavanja jer, kako su rekli, pojedini poslodavci imaju predrasude pa im je izrazito teško dobiti posao.

Čelnici Vijeća romske nacionalne manjine u Međimurskoj županiji, a i nekoliko okupljenih Roma, ponovili su kako smatraju da su zakinuti i u dobivanju novčane pomoći.

(Hina) xvhac ydd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara