Čakovec: Uspješna predškola za romske mališane

PREDSJEDNIK Kluba zastupnika nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru Borislav Graljuk posjetio je danas Predškolu za romsku djecu, koju u Čakovcu od 18. studenoga prošle godine pohađaju 53 romska mališana, te je nakon toga razgovarao s predstavnicima Roma u Gradskoj vijećnici.

Ta školica, u koju idu romska djeca iz naselja Kuršanec i Gornji Kuršanec, prvi je model suradnje udruge "Romi za Rome Hrvatske" i lokalnih vlasti u Čakovcu.

Predsjednik udruge "Romi za Rome Hrvatske" Bajro Bajrić, koji je inicirao taj ogledni program, rekao je da je hrvatska vlast prepoznala vrijednost programa, ali ipak ne daje novčana sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svi se troškove namiruju iz međunarodnih donacija, a veliku je potporu dalo čakovečko Gradsko poglavarstvo. S mališanima rade dvije diplomirane odgojiteljice i četiri romska pomagača.

Predškola će trajati do 27. lipnja.

Graljuk je rekao da u Klubu i saborskom Pododboru za prava nacionalnih manjina nikada nisu bile prihvaćane ocjene medija i nekih institucija da je u Međimurju prisutna ksenofobija, te da se prema Romima provodi segregacija i getoizacija.

Upravo je obrnuto, mi smo nadležnom ministarstvu predlagali da se posebno vrednuje rad pedgagoga i nastavnika koji obrazuju romsku djecu, rekao je Graljuk.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara