Čari dvojnog državljanstva: Bjegunci iz Hrvatske u BiH žive kao bubreg u loju

Čari dvojnog državljanstva: Bjegunci iz Hrvatske u BiH žive kao bubreg u loju

"PREMA postojećim zakonima u Bosni i Hercegovini, naš državljanin ne može biti izručen drugoj državi", objašnjenje je koje sudstvo BiH uputi hrvatskom pravosuđu svaki put kad ono zatraži izručenje nekog bjegunca, koji se nakon zločina počinjenog u Hrvatskoj odlučio sakriti u BiH, jer ima tu sreću da posjeduje bosanskohercegovačko državljanstvo.

Posljednji u nizu onih koji su se okoristili čarima dvojnog državljanstva je riječki kirurg Ognjen Šimić. Dok mu se na riječkom Županijskom sudu izricala presuda zbog primanja mita, Šimić je odlepršao preko granice. Novinarima je posprdno poručio da je granicu prešao "podmornicom ispod Neretve". U Hrvatskoj su mu zabranili bavljenje liječničkom praksom narednih pet godina, no to ga ne sprečava u tome da posao u struci potraži u susjednoj državi. Ondje presuda i kazna ne vrijede, tako da Šimić može nastaviti živjeti u Sarajevu, kao bubreg u loju.

Prije Šimića, preko granice je pobjegao 44-godišnji Željko Vrbat, treći pljačkaš Getroa. Za njim hrvatska policija traga još od 4. prosinca prošle godine, kad se s još dvojicom razbojničkih kolega uputio u krvavu pljačku trgovačkog centra u Sesvetama. Tog crnog utorka, oko 8 sati, trojica naoružanih razbojnika - Kristijan Čabraja, Dubravko Marinić i Željko Vrbat, upali su u trgovački centar i pokušali otuđiti novac od zaštitara tvrtke Sokol Marić. Došlo je do pucnjave na obje strane i pritom su ranjena dva pljačkaša. Marinić je ubijen, Čabraja je teško ranjen, a Vrbat je pobjegao, kako se kasnije ispostavilo, u BiH. Ondje je, kao i svi njegovi prethodnici, priveden na ispitivanje, nakon kojeg je pušten na slobodu, jer tjeralica i zahtjev za izručenjem ondje ne vrijede.

Među bjeguncima je i tajkun Jozo Ćurković, za kojim je MUP raspisao tjeralicu zbog malverzacija u tvornici Salonit. BiH ga je odbila izručiti, a Ćurković je prije nekoliko mjeseci, sa smiješkom na licu poručio kako "živ neće u zatvor".

Svjetlan Stanić, jedan od osumnjičenika u korupcijskoj aferi "Maestro", također se nalazi među onima koji su utočište potražili u BiH. Sud BiH je još u rujnu prošle godine donio rješenje o obustavljanju postupka izručenja, jer je utvrdio da je Stanić državljanin BiH pa stoga hrvatska tjeralica ondje ne vrijedi. Podsjetimo, hrvatski Interpol je za 42-godišnjim Stanićem raspisao tjeralicu zbog davanja mita Ivanu Gotovcu, smijenjenom potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju, u zamjenu za povjerljive informacije vezane uz privatizaciju Dalmacijavina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milo za drago: BiH od Hrvatske traži Jelavića, no ne može ga dobiti

Jednako kao što bjegunci iz Hrvatske slobodno šeću po BiH i smiju se hrvatskom pravosuđu u lice, tako i bjegunci iz BiH uživaju u ljepotama Hrvatske. Jedan od njih je i bivši član predsjedništva BiH te predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, kojeg se često viđalo u šetnji zagrebačkim i splitskim ulicama. Bosanskohercegovačkom pravosuđu je na zahtjev za njegovim izručenjem, iz MUP-a stigao odgovor kako je "Jelavić hrvatski državljanin pa ne može biti uhićen i izručen drugoj državi".

Početkom 2004. godine se raspravljalo i o izručenju bivšeg saborskog zastupnika, generala Ljube Ćesića Rojsa, zbog slučaja Hercegovačke banke. Hrvatska je strana još za vrijeme istrage poručila sudstvu BiH, da Rojsa, bude li optužen, neće izručiti, jer je još 31. prosinca 1992. godine postao hrvatski državljanin.

U jesen 2000. godine, Hrvatska je odbila BiH izručiti generala HVO-a, Ivana Andabaka, jednog od osumnjičenika za ubojstvo tadašnjeg zamjenika ministra MUP-a Federacije BiH, Joze Leutara. Naime, Andabak je rođen u Dalju, a prema Ustavu RH izručenje hrvatskih državljana drugim zemljama nije dozvoljeno. Ovo obostrano skrivanje i neizručivanje bjegunaca, potrajat će sve dok Hrvatska i BiH ne potpišu Ugovor o izručenju, na kojem se radi već godinama.

I.M.
Foto: PU ZG / HRT / Brazda.ba

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara