Carla del Ponte 19. i 20 svibnja u Sarajevu i Beogradu

GLAVNA tužiteljica Haškog suda (ICTY) Carla del Ponte posjetit će 19. i 20. svibnja Sarajevo i Beograd, najavila je u srijedu glasnogovornica Tužiteljstva Florence Hartmann.

Del Ponte će tijekom radnog posjeta Bosni i Hercegovini, te dan kasnije Srbiji i Crnoj Gori, s dužnosnicima dviju zemalja razgovarati o suradnji s Haškim sudom, rekla je glasnogovornica na konferenciji za novinare.

Hartmann je također najavila da će glavna tužiteljica u ponedeljak, 12. svibnja, otputovati u trodnevni posjet Sjedinjenim Državama tijekom kojeg će razgovarati s dužnosnicima UN-a u New Yorku i s predstavnicima američke administracije u Washingtonu.

Glasnogovornik Suda Jim Landale najavio je da će u ponedjeljak 12. svibnja početi suđenje bivšem čelniku bosanskih Srba, Momčilu Krajišniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nekadašnji član Predsjedništva BiH i predsjednik skupštine bosanskih Srba, optužen je za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja.

Krajišnika je Haški sud optužio zajedno s Biljanom Plavšić, također bivšom čelnicom bosanskih Srba 21. ožujka 2000. godine. Plavšić je u nagodbi s Tužiteljstvom priznala krivnju za zločine protiv čovječnosti, pa su ostale točke optužnice povučene, a ona je 27. veljače ove godine osuđena na 11 godina zatvora.

Odgovarajući na pitanja novinara, Hartmann i Landale izrazili su očekivanje da će vlasti Srbije i Crne Gore ubrzo izručiti ICTY-u bivšeg načelnika Službe državne sigurnosti (SDB) MUP-a Srbije Jovicu Stanišića i bivšeg načelnika obavještajne uprave SDB-a Franka Simatovića Frenkija.

Stanišić i Simatović, koji je bio i prvi zapovjednik specijalne postrojbe SDB-a "Crvenih beretki", optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja tijekom rata u Hrvatskoj i BiH, od 1991. do 1995.

Uhićeni su u sklopu policijske akcije "Sablja", nakon ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka, i trenutačno u pritvoru u Beogradu čekaju dovršetak zakonske procedure za izručenje Haagu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara