Carla del Ponte: Gotovina mora u Haag

Carla del Ponte: Gotovina mora u Haag
GLAVNA tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte odbacila je, u ekskluzivnom intervjuu koji će biti objavljen u srijedu u Jutarnjem listu, mogućnost promjene statusa generala Ante Gotovine, ističući kako on mora doći u Haag i očitovati se o svojoj krivnji pred Sudom.

"Mi ćemo se držati zakona, a zakon ne dopušta promjenu statusa gospodina Gotovine", rekla je Carla del Ponte povodom pisma predsjednika Stjepana Mesića u kojemu joj predlaže promjenu statusa generala Gotovine.

Glavna haška tužiteljica također je odbacila mogućnost da istražitelji sada razgovaraju s generalom Gotovinom. Prema njezinim riječima Jutarnjem listu, "Gotovina ima samo jednu mogućnost, a ta je da dođe ovdje, u Haag. Da se dobrovoljno preda ili da bude uhićen. Nakon očitovanja krivnje pred Sudom naši će ga istražitelji odmah saslušati."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Del Ponte je ocijenila kako najnoviji intervju Gotovine u Nacionalu potvrđuje njezine informacije o tome da je Gotovina u Hrvatskoj. Pritom je izrazila iznenađenje time što hrvatska javnost nije reagirala na činjenicu da se s osobom koja je dvije godine bjegunac objavljuje već drugi intervjuu, "a pritom se bjegunca ne uhićuje".

Ona se ipak suglasila kako je u intervjuu Gotovine pozitivno što on priznaje Sud, ali je nužno da dođe u Haag i "time potvrdi da doista priznaje Sud".

Carla del Ponte odbacila je pritom tvrdnju Gotovine kako mu 1998. nije omogućeno razgovarati s istražiteljima u statusu osumnjičenika, ističući kako mu je ponuđen razgovor "i mimo Vlade, preko različitih medijatora", ali ga je on odbio.

Carla del Ponte ocijenila je kako pismo predsjednika Mesića koje joj je uputio vezano za slučaj Gotovina "nije bila dobra reakcija". Dodala je kako je predsjedniku Mesiću napisala odgovor, koji on može objaviti ako želi, a njegova je glavna poruka kako je "u interesu optuženika i pravde vratiti ovaj predmet iz javne i političke domene u područje legalne procedure".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara