Carla del Ponte ipak stigla u Sarajevo

GLAVNA haška tužiteljica Carla del Ponte ipak je, u ranim popodnevnim satima u četvrtak, stigla u Sarajevo, nakon što su se popravili vremenski uvjeti koji su onemogućili slijetanje njezina zrakoplova u sarajevsku zračnu luku u prijepodnevnim satima, izjavila je za Hinu glasnogovornica haškog tužiteljstva Florence Hartmann.

Ona je objasnila kako će se glavna haška tužiteljica u popodnevnim satima sastati s dužnosnicima NATO-a i lokalnim dužnosnicima u BiH koji su kompetentni razgovarati u vezi s potragom za Radovanom Karadžićem.

"Carla del Ponte je zabrinuta što nije ostvaren napredak u lociranju Radovana Karadžića", rekla je Hartmann te dodala da je riječ o "radnim i tehničkim sastancima". Također je rekla da neće biti nikakvih izjava za medije u vezi s tim sastancima.

Florence Hartmann je kazala kako Carla del Ponte neće odustati od privođenja sedam haških bjegunaca iz regije, uključujući Karadžića i Ratka Mladića. Glasnogovornica je također najavila kako će se Carla del Ponte 15. prosinca ove godine obratiti Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku i izvijestiti ga o poteškoćama u vezi s haškim bjeguncima.

Del Ponte pozvala medije na korektno izvještavanje o suđenjima

Carla del Ponte u svom je prilogu međunarodnoj konferenciji o tranzicijskom pravosuđu u BiH, pozvala medije da o predstojećim suđenjima za ratne zločine u Haagu, Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu izvješćuju "neovisno o političkim utjecajima ili pritiscima".

Govor Carle del Ponte, koju su vremenske prilike spriječile da u četvrtak na vrijeme sleti u Sarajevo i sudjeluje osobno na konferenciji "U potrazi za pravdom" , izložio je voditelj istraga tužiteljstva Međunarodnog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije Patrick Lopez Torres.

Haška tužiteljica u svom je govoru naglasila kako javnost ima pravo na korektno medijsko informiranje o suđenjima za ratne zločine, istodobno upozorivši kako je nužno poštivati "pravila o povjerljivosti sudskih dokumenata i svjedoka". Ona je u tom kontekstu naglasila da su potrebne, kako se izrazila, "nezavisne kritičke analize sudskih postupaka o ratnim zločinima, bez senzacionalizma".

Del Ponte je također pozvala tužitelje i suce u Vijeću za ratne zločine pri državnom sudu BiH na oprez u predmetima ratnih zločina. "Apsolutno je neprikladno i neprihvatljivo govoriti o tijeku istrage, o kaznenim istragama ili prikupljenom dokaznom materijalu putem medija, na konferencijama za novinare, prije nego što se optužnica potvrdi ili objelodani", rekla je glavna haaška tužiteljica.

Ona je apelirala na suce i tužitelje da uvijek imaju na umu da suđenja za ratne zločine moraju biti okrenuta žrtvama i potaknuta žrtvama, te da krivična gonjenja moraju biti vjerodostojna i apolitična.

Po riječima Carle del Ponte, na suđenjima u sudovima u BiH za ratne zločine morat će se voditi borba protiv duboko ukorijenjenih predrasuda, pogrešnih predodžbi u javnosti te vjerojatnog političkog uplitanja. Naglasila je kako je nužno razviti sustav zaštite svjedoka, da im se omogući svjedočenje bez straha od odmazde.

Carla del Ponte je izvijestila kako su se pojavile neočekivane poteškoće u vezi prebacivanja sudskih predmeta iz Haaga u Bosnu i Hercegovinu, što je, po njenim riječima, ozbiljno opteretilo haaško tužiteljstvo i njegove resurse.

Objasnila je kako je doveden u pitanje način prebacivanja sudskih predmeta, jer je haaško tužiteljstvo spremno prosljeđivati te predmete u, kako se izrazila, "elektronskom formatu", jer je to jednostavno i lako se pretražuje, dok domaći (bosanskohercegovački) suci inzistiraju na prebacivanju ovjerenih tiskanih primjeraka sudskih dokumenata iz Haaškog suda u BiH.

Upozorila je kako je u jednom nedavnom predmetu relativno malog obujma bilo potrebno štampati i pečatiti čak 14 tisuća stranica. "S obimnijim predmetima bit će još teže nositi se", upozorila je Carla del Ponte.

Ona je potvrdila kako je nedavno Vijeće za prosljeđivanje odlučilo proslijediti pet sudskih predmeta koji se odnose na 10 optuženih osoba. "Četiri od tih sudskih predmeta proslijedit će se Vijeću za ratne zločine Suda BiH u Sarajevo", navela je del Ponte ne precizirajući koje su osobe obuhvaćene u tim slučajevima.

Del Ponte se kasnije tijekom poslijepodneva vraća u Den Haag.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara