Carla del Ponte pozdravlja najnovije poteze Vlade

Carla del Ponte pozdravlja najnovije poteze Vlade
GLAVNA tužiteljica Haaškog suda (ICTY) Carla del Ponte pozdravila je korake koje je hrvatska Vlada poduzela na prebacivanju optuženika u Den Haag, izjavila je glasnogovornica Tužiteljstva u ponedjeljak nakon što su u pritvor ICTY-a stigla šestorica optuženih Hrvata iz BiH koji su se dobrovoljno predali Sudu.

"Tužiteljica je zahvalna za korake koje je poduzela hrvatska Vlada vezano za prebacivanja optuženih u Den Haag", izjavila je glasnogovornica Florence Hartmann.

Tužiteljica istodobno očekuje od Hrvatske da poduzme sve napore za lociranje generala Ante Gotovine, koji je u bijegu od podizanja optužnice u lipnju 2001., dodala je Hartmann.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Haaškom sudu u ponedjeljak su se predala šestorica bivših političkih i vojnih čelnika nakadašnje Hrvatske Republike Herceg-Bosne, premijer Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, zapovjednici HVO-a generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić i šef ureda za razmjenu HVO-a Berislav Pušić. Optuženi su za zločine protiv čovječnosti, teške povrede Ženevskih konvencija i kršenje ratnog prava i običaja počinjene progonom tisuća bosanskih Muslimana od studenoga 1992. do travnja 1994., razaranjima, ubojstvima, silovanjima, te deportacijama muslimanskog stanovništva s područja općina Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš, kao i za zločine počinjene nad zatočenicima više logora uključujući Helidorom, Dretelj i Gabelu.

Kada je u pitanju predmet protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, u kojem se očekuje odluka sudskog vijeća o njihovom zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu, glasnogovornica Tužiteljstva je kazala kako nema promjene stava tužiteljice Del Ponte iskazanog na statusnoj konferenciji prošloga četvrtka. Na toj se sjednici Del Ponte usprotivila zahtjevu za puštanje iz pritvora Čermaka i Markača dok Tužiteljstvo s njima ne obavi dodatni razgovor.

"Tužiteljica će drugačije razmotriti situaciju kada naši ljudi obave razgovor u pritvoru", kazala je Hartmann, dodajući kako ta vrsta razgovora ima puno veću težinu od onih obavljenih prije podizanja optužnice, jer se on vodi na osnovu dokaznih materijala koji se ne mogu otkrivati osumnjičenicima.

No naglasila je kako sudsko vijeće može donijeti odluku o njihovom puštanju iz pritvora do početka suđenja i unatoč protivljenju Tužiteljstva, što se već događalo u praksi Haaškog suda.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara