CARLA DEL PONTE S CHRISOM PATTENOM

Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte izrazila je u petak u Bruxellesu nezadovoljstvo stupnjem suradnje Srbije i Crne Gore s ICTYem te u ´određenoj mjeri´ Hrvatske.L

Carla del Ponte je u razgovoru s povjerenikom za vanjske poslove Europske komisije Chrisom Pattenom ´naglasila da Srbija i Crna Gora i dalje parcijalno i nedovoljno surađuju, a u određenoj mjeri i Hrvatska, koja do danas nije pokazala stvarnu privrženost da uhiti optužene koji se nalaze na njezinu teritoriju´, kaže se u priopćenju Europske komisije objavljenom nakon razgovora.

Chris Patten je tom prigodom ponovio stajalište ministara vanjskih poslova EU-a s njihova sastanka u veljači da je ´poštivanje međunarodnog prava bitan element Procesa stabilizacije i pridruživanja´. Dodao je da je puna ´suradnja s ICTY-em bitna za daljnje približavanje Europskoj uniji.

Carla del Ponte je u četvrtak nakon razgovora s Visokim predstavnikom EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javierom Solanom oštro napala Srbiju i Crnu Goru, koje ne čine ništa na uhićenju Ratka Mladića i Radovana Karadžića. Hrvatske je vlasti optužila zbog generala Ante Gotovine, koji je u bijegu. Naglasila je da je u Bruxelles došla kako bi zatražila od EU-a da izvrši pritisak na zemlje koje ne surađuju s Haškim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara