CARLA DEL PONTE U PONEDJELJAK U BEOGRADU

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte u ponedjeljak će doputovati u jednodnevni posjet Beogradu gdje će ponovno zatražiti izručenje odbjeglih haaških optuženika, prvenstveno Ratka Mladića i Veselina Šljivančanina, te pristup dokumentima iz vojnih arhiva.

Glavna tužiteljica, kako je u nedjelju beogradskom Radiju B92 potvrdila njena glasnogovornica Florance Hartmann, razgovarat će s visokim saveznim i republičkim dužnosnicima - predsjednikom Srbije i Crne Gore Svetozarom Marovićem, ministrima obrane i vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Borisom Tadićem i Goranom Svilanovićem, srbijanskim premijerom Zoranom Živkovićem i republičkim javnim tužiteljem Đorđem Ostojićem.

"Ponovit ćemo zahtjev da se uhiti i Tribunalu izruči bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić, koji se, prema našim saznanjima, nalazi u Srbiji", kazala je Hartmann.

Dodala je da je za susreta s ubijenim premijerom Zoranom Đinđićem u veljači ove godine dobila obećanje da će Mladić biti uhićen i izručen Den Haagu.

"Od vlade ćemo sad tražiti ispunjenje te Đinđićeve najave", kazala je, kao što će još jednom biti zatraženo izručenje Šljivančanina, ali i još nekoliko optuženih za zločin u Srebrenici koji se kriju u Srbiji, poglavito Vinko Pandurević, bivši zapovjednik Zvorničke brigade VRS, koja je izravno sudjelovala u srebreničkom zločinu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Carla del Ponte će, kazala je njena glasnogovornica, beogradske sugovornike upozoriti da su istekli svi rokovi za predaju 155 dokumenata iz vojnih arhiva koji su vezani za suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću.

Srbijanski premijer Živković negirao je pak tvrdnje da se Mladić nalazi u Srbiji.

U intervjuu kojega "Der Spiegel" objavljuje u ponedjeljak, a kako prenose beogradski elektronski mediji, on je rekao: "Ako mi kažete gdje on boravi, ja ću vam reći: idemo tamo zajedno i uhitimo ga. Ali, ne bismo ga našli", kazao je Živković, dodajući da bi "Beograd za Mladića danas bio najnesigurnije mjesto".

(Hina) tta maš

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara