CARLA DEL PONTE U VIJEĆU SIGURNOSTI

Carla Del Ponte je u petak pred Vijećem sigurnosti UN ponovila svoje protivljenje razdvajanju funkcije tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu (ICTR).

Glavni tajnik Ujedinjenih Naroda Kofi Annan je preporučio prošlog mjeseca Vijeću sigurnosti da razdvoji mjesta tužitelja ICTY-a i ICTR-a, dvostruku funkciju koju od rujna 1999. obavlja Carla Del Ponte. Annan tvrdi da je obim posla prevelik za jednu osobu.

Del Ponte je na današnjoj zatvorenoj sjednici, kako prenosi Reuters, ponovno odbila razdvajanje funkcija glavne tužiteljice za ICTY i ICTR. Ona kaže da se radi o pritisku sadašnje vlade Ruande koja ne želi da se istraži zločin kada je, nakon genocida u kojem je ubijeno oko 800.000 Tutsija, u osvetničkom pohodu Tutsija ubijeno oko 30.000 Hutua.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Carla Del Ponte je rekla u petak da neće dati ostavku na svoju funkciju tužiteljice Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i ako netko drugi preuzme njezinu funkciju na Međunarodnom kaznenom sudu za Ruandu (ICTR).

Del Ponte je nakon zatvorene sjednice sa članovima Vijeća sigurnosti UN izjavila da će "prihvatiti" ostati na čelu ICTY-ja "jer je jako privržena onom što je tamo učinjeno".Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara