Časne sestre iz Brezovice i formalno osumnjičene za zlostavljanje

PROTIV pet odgojiteljica Caritasova doma za djecu u Brezovici, među kojima su i tri časne sestre, zatražene su istražne radnje jer se sumnja da su zanemarivale i zlostavljale maloljetne štićenike Doma, doznaje se u zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu.

"Prijedlog za poduzimanjem istražnih radnji protiv odgojiteljica Doma za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u Brezovici podnijeli smo istražnom sucu zagrebačkog Županijskog suda, nakon podataka prikupljenih u predistražnom postupku", potvrdila je Hini općinska državna odvjetnica Vesna Abramović, ne želeći otkriti identitet osumnjičenih odgojiteljica i konkretna nedjela za koja ih se tereti. No, od izvora bliskog tužiteljstvu doznaje se da je riječ o tri časne sestre i dvije nekvalificirane odgojiteljice koje su navodno fizički i emocionalno zlostavljale štićenike Brezovice do lipnja 2002.

Abramović je rekla da je tužiteljstvo sudu predložilo saslušanje osumnjičenih te većeg broja svjedoka, nakon čega će odlučiti o daljnjim koracima. Na upit o koliko svjedoka je riječ i tko su oni nije željela odgovoriti, pozvavši se na odredbe o tajnosti postupka kada su u pitanju djeca i maloljetnici. Dodala je da su odgojiteljice osumnjičene za kazneno djelo zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji pišu da je jedna od osumnjičenih časnih sestara jednom izjavila da štićenici Brezovice nisu djeca nego životinje, a da je druga dijete bez nogu za kaznu stavila da danima sjedi na vrhu ormara. Navodno su obje djecu kažnjavale šišanjem kose, pljuskanje i čupanje su bili svakodnevna odgojna metoda, a jedna od dviju odgojiteljica je, kako piše tisak, 17-ero djece natjerala da jedu iz istog tanjura da bi sebi smanjila posao pranja suđa.

U predistrazi "slučaja Brezovica", odnosno rasvjetljavanju zlostavljanja štićenika tog doma policija je preuzela dokumentaciju iz Doma, a razgovarala je i sa ravnateljicom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelenom Brajša i bivšim državnim tajnikom za socijalu Ninom Žganec. Nagađa se da će i protiv njih biti podnesene kaznene prijave zbog zataškavanja zlostavljanja djece jer su, kako piše tisak, već 1999. znali za zlostavljanja, ali to nikome nisu prijavili. Oboje su u javnosti odbacili te optužbe.

Odvjetnik Caritasa, Silvije Degen, kazao je da Brajša nije saslušana u svojstvu osumnjičenika te da je policija s njom razgovarala samo o funkcioniranju ustanove.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara