Časnik MI6: Dali smo Hrvatima sve podatke, ali su potpuno uprskali

BBC JE objavio na svojim Internet stranicama dijelove reportaže o generalu Gotovini koja će biti prikazana u BBC-evoj emisiji Newsnight. Između ostalih, BBC prenosi tvrdnju glavnog urednika Nacionala Ive Pukanića koji kaže kako službena Britanija pogrešno vjeruje da je Gotovina u Hrvatskoj zbog špijuna koji su krivo informirali šefove tajne službe MI6.

Autor priloga, BBC-jev novinar Tim Whewell, navodi također kako je anonimni viši časnik britanske tajne službe MI6 izrazio veliko nezadovoljstvo suradnjom s hrvatskim vlastima.

"Ovdje u Londonu svi gube strpljenje. Dali smo im sve podatke. No, oni su potpuno uprskali." - navodi anonimni časnik za Newsnight. Drugi, također anonimni, izvor tvrdi kako opstrukcija postupka otkrivanja i uhićenja Ante Gotovine ide od dna do vrha hrvatskih obavještajnih agencija, kako POA-e tako i OA-e.

BBC govori o velikom problemu curenja strogo povjerljivih informacija oko uhićenja generala Gotovine. Kao glavnog primatelja informacija BBC navodi Ivu Pukanića, te dodaje kako urednik tjednika Nacional ima vrlo dobre veze te otvoreno daje podršku generalu Gotovini.

Pukanić se, piše BBC, pohvalio Newsnightu kako je objavljivanjem imena i fotografija u tjedniku zaustavio "prljave aktivnosti britanskih tajnih službi". Prvo pero Nacionala tvrdi kako su agenti MI6 krivo podupirali vjerovanje svojih šefova da je Gotovina u Hrvatskoj jednostavno zbog toga jer su željeli zadržati svoje udobne položaje u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje je britanskim špijunima bolje – ovdje u Hrvatskoj, s prelijepim ženama, prekrasnim vremenom i odličnom hranom, ili u Iraku, Iranu, Pakistanu? Međutim, oni nemaju razloga biti u Hrvatskoj, pa su izmislili problem i našli razlog za ostanak. Kao u knjizi Johna LeCarreja, "The Tailor of Panama." - rekao je Pukanić za BBC.

Pukanić je 2003. godine uspio stupiti u kontakt s odbjeglim generalom Gotovinom i s njim napraviti intervju, a hrvatski obavještajci nisu ga uspjeli pratiti i otkriti gdje se i kako sastao s generalom. Pukanić tvrdi da se s generalom sastao u jednom europskom glavnom gradu, a nakon svega, Pukaniću je u Veliku Britaniju zabranjen ulazak.

Osim na Pukanića, BBC-jev novinar se osvrnuo i na slučaj bivšeg šefa policije Ranka Ostojića koji je, nakon što je po nalogu hrvatske vlade radio s britanskim MI6 na hvatanju Gotovine, izgubio posao jer je otkriveno da mala grupa hrvatskih agenata radi s Britancima na hvatanju generala.

Nakon Ostojića, prvi čovjek zadužen za hvatanje generala Gotovine bio je Franjo Turek poznat po čuvenoj prezentaciji održanoj pred državnim vrhom. Zanimljivo, BBC tvrdi kako se za vrijeme Ostojića i Tureka nije uspjelo pronaći Gotovinu, a izvješća hrvatskih agenata navodno su spominjala glavnu hašku tužiteljicu Carlu del Ponte kao glavnu kariku dezinformacijske mreže u slučaju Gotovina.

Glavna haška tužiteljica danas se nalazi u Zagrebu gdje razgovara s premijerom Sanaderom, a tema razgovora su pitanja suradnje Hrvatske s Haškim sudom, posebice provedba Akcijskog plana za uhićenje Ante Gotovine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara