Castro Kubancima ukida zabranu putovanja u inozemstvo

Foto: AFP

PREDSJEDNIK Kube Raul Castro u petak će vjerojatno ukinuti zabranu putovanja koja je većinu Kubanaca skoro 50 godina sprječavala da putuju van zemlje.

"Kuba normalizira svoje odnose s Kubancima koji su napustili zemlju, a to uključuje i ukidanje svih zabrana", kazao je analitičar Hesus Arbolea.

Prije su Kubanci, da bi putovali u inozemstvo, morali pribaviti vrlo skupu dozvolu za izlazak iz zemlje te putnu ispravu, a malo tko si je u Kubi mogao priuštiti tako nešto, jer prosječna plaća na otoku iznosi 20 dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dozvola za izlazak, koja se izdaje na 30 dana, može biti obnovljena najviše deset puta, a isto tako zahtjev za njenim dobivanjem može biti i odbijen. Kubanci koji se drznu ostati u inozemstvu poslije isticanja datuma važenja dozvole proglašavaju se "dezerterima".

Postoji i kategorija stalnih emigranata kojima se zauvijek zabranjuje povratak u zemlju, a njihova imovina odmah se zapljenjuje po napuštanju Kube.


Osim ukidanja zabrane, mogla bi se promijeniti i odredba kojom se sa 11 mjeseci, dozvoljeni boravak u inostranstvu produžava na dvije godine. Time bi se ukinuo i status "stalni emigrant" kojima bi bio dozvoljen povratak kući, a imovina vraćena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara