Castro radi na ublažavanju sankcija EU prema Kubi

Normalizirajući odnose Kube s osam zemalja EU kubanski predsjednik Fidel Castro je ohrabrio pristaše ublažavanja sankcija te namjerava do kraja siječnja slomiti otpor prema obnovi dijaloga s njegovim režimom kod europskih predstavnika krutog stajališta, ocjenjuju u utorak diplomati i analitičari a prenosi France presse.

Kubanski šef diplomacije Felipe Perez Roque je u ponedjeljak medijima objavio da Havana normalizira odnose sa skupinom zemalja EU-a - Francuskom, Velikom Britanijom, Njemačkom, Italijom, Austrijom, Grčkom, Portugalom i Švedskom - nakon što je isto učinila sa Španjolskom u studenom.

Na zahtjev Španjolske ove su se zemlje izjasnile 14. prosinca u Bruxellesu na sastanku stručnjaka za napuštanje tih mjera.

Tako je kubanska diplomacija izolirala predstavnike krutog stajališta unutar EU-a - Nizozemsku, Poljsku, Češku - neprijateljski raspoložene prema ublažavanju sankcija, usvojenih nakon travnja 2003. godine kada je 75 kubanskih disidenata osuđeno na teške zatvorske kazne.

Potičući španjolsko stajalište Fidel Castro je u studenom i prosincu oslobodio šest novih disidenata među kojima je najslavniji novinar Raul Rivero. Od 75 protivnika kubanskog režima koji su uhićeni 2003. godine, 61 je još uvijek u zatvoru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministri vanjskih poslova zemlja članica EU-a bi 30. siječnja trebali potvrditi ublažavanje sankcija koje je predložio službeni Madrid koji ih ocjenjuje neučinkovitima i predlaže obnovu dijaloga s Castrovim režimom.

Kako javlja agencija France Presse, sastanak EU-a krajem siječnja mogao bi biti dosta težak, jer Den Haag, Varšava i Prag zastupaju više "američko stajalište" koje se protivi svakom ustupku Castrovom režimu.

Jedan je europski diplomat ocijenio da ublažavanje sankcija ne znači "odustajanje od teme prava čovjeka" koja će i dalje biti postavljana kubanskim vlastima. Samo 14 od ukupno 25 država članica EU imaju svoja predstavništva u Havani.

(Hina) xbis ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara