Castro: Rat neopravdan, Irak vjerojatno nema sporno oružje

KUBANSKI predsjednik Fidel Castro rekao je u petak da bi američki rat protiv Iraka bio neopravdan jer je malo vjerojato da Irak ima oružje za masovno uništavanje.

U napadu na svoga vječitog ideološkog neprijatelja Castro je rekao da SAD nije dokazao svoje tvrdnje protiv Iraka i da jednostranim postupcima ignorira Ujedinjene narode.

´Rat samo što nije izbio... Nepotreban je to rat, utemeljen na izgovorima koji nisu ni vjerodostojni ni dokazani´, rekao je Castro u govoru na konferenciji latinskoameričkih ekonomista.

´Golema većina svijeta jednoglasno odbacuje novi rat´, rekao je i dodao da je ´malo vjerojatno´ da Irak ima biološko, kemijsko ili nuklearno oružje.

Kubanski je čelnik rekao da Washington krši međunarodne propise i omalovažava Ujedinjene narode koji su ´praktički raspušteni carskim ukazom nakon kobnoga 11. rujna´.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Castru, nakon Zaljevskoga rata irački je narod otrpio više od desetljeća bombardiranja i gubitak stotina tisuća života, uglavnom dječjih, zbog gladi i bolesti.

Tisuću i pol ekonomista na antiglobalizaicjskoj konferenciji izdalo je deklaraciju kojom osuđuju američke planove rata protiv Iraka.

´Ovaj put riječ je o Iraku. Iduća može biti bilo koja zemlja´, kaže se u priopćenju. ´Čovječanstvo bi moralo ustati protiv toga amoralnog i iracionalnog rata´.

Ekonomisti na konferenciji napali su slobodno tržište i neoliberalnu ekonomsku politiku koju u zemljama u razvoju već dva desetljeća zagovaraju SAD i Međunarodni monetarni fond. Ekonomisti tvrde da su zbog takve politike siromaštvo i zaduženost samo narasli.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara