Castrova sestra: Fidelu je bolje

FIDEL CASTRO još uvijek je vrlo bolestan, ali se više ne nalazi na intenzivnoj njezi i očekuje se da se oporavi i preuzme kormilo Kube, riječi su kojima je Castrova sestra Juanita u srijedu u Floridi opisala bratovo zdravstveno stanje.

Kubanska je televizija u utorak izvijestila da se Castro nalazi u "dobrom stanju", no njegova je hospitalizacija izazvala razne špekulacije, od toga da se nalazi na smrtnoj postelji pa do glasina da je već umro.

No, Fidelova sestra Juanita tvrdi kako se njen brat dobro oporavlja te vjeruje kako je imenovanje njenog drugog brata, Raula, za prvog čovjeka Kube tek privremeno. Raul Castro inače je Fidelov dugogodišnji suradnik na vrhu kubanske vlasti u kojoj je imao ulogu potpredsjednika i ministra obrane.

"On je jako bolestan, ali nije umro. Jako je bolestan, ali se više ne nalazi na intenzivnoj njezi." - kazala je Juanita Castro američkim medijima.

S bratom u četiri oka nije razgovarala još od 1963., godine prije nego što je napustila Kubu i kao emigrantica se nastanila u Miamiju. No, tvrdi kako su njene informacije o Fidelu točne, jer "ima svoje načina na koje može saznati bitne stvari".

Juanita Castro kaže da je razočarana slavljem koje su kubanski emigranti proteklih dana prikazali na majamijskim ulicama, gdje se slavila objava vijesti o teškom zdravstvenom stanju kubanskog diktatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazala je da je tijekom 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća često kritizirala brata zbog tisuća političkih zatvorenika u kubanskim zatvorima, tj. zbog onog što je nazvala generalnom subverzijom Kube u Latinskoj Americi.

Iako se još uvijek protivi politici svojeg starijeg brata, Juanita Castro kaže da je ipak zabrinuta za Fidela.

"Krv je krv, to je vrlo jako. On mi je brat, i bojim se da pati..." - kazala je Juanita koja na brata gleda kao na dvije različite osobe, "kao na kubanskog diktatora, i kao na svog brata Fidela."

"Ista smo krv. To je vrlo jak osjećaj, ne mogu nijekati ono što osjećam." - kazala je.

Upitana očekuje li da ponovno gleda svoga brata, poznatog po izuzetnim govorničkim sposobnostima, kako drži govor, Juanita Castro je odgovorila: "Uopće ne sumnjam, valjda."


I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara