Čavić i Tadić pozvali haške optuženike na dragovoljnu predaju

PREDSJEDNICI Srbije i Republike Srpske Boris Tadić i Dragan Čavić uputili su u utorak u Banjoj Luci zajednički poziv svim haškim optuženicima i osumnjičenima da se dragovoljno predaju Međunarodnom sudu za ratne zločine i, kako je rekao srbijanski predsjednik Tadić "na taj način skinu teret i sa Srbije i s Republike Srpske".

Tadić je pozdravio konsenzus svih politički relevantnih čimbenika Republike Srpske u svezi sa suradnjom s Haagom, za razliku od političkih stranaka u Srbiji koje ovu suradnju izjednačuju s "nacionalnom izdajom". Tadić je ovo nazvao unutarnjopolitičkom manipulacijom na štetu i Srbije i RS.

"Država Srbija mora surađivati s Tribunalom za ratne zločine jer je to nacionalni interes, u suprotnom - ona ne pomaže RS (...) Smatram nacionalnom izdajom upravo rušenje kapaciteta RS i Srbije što uključuje i nesuradnja sa Sudom u Haagu - to je protivno svakom domoljublju", izjavio je srbijanski predsjednik dodajući da su učinci ovakvog ponašanja katastrofalni za Srbiju i RS.

"To se mora izmijeniti danas i odmah!", kazao je Tadić.

Predsjednik RS Dragan Čavić podsjetio je da procesuiranje ratnih zločina ne zastarjeva kao ni sami zločini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To će trajati tko zna koliko godina i s tim se moramo naučiti živjeti", kazao je Čavić.

Dvojica predsjednika su tijekom današnjih razgovora, u kojima su sudjelovali i potpredsjednici RS Ivan Tomljenović i Adil Osmanović, postigli punu suglasnost u svim ekonomskim i političkim pitanjima. Buduća suradnja RS i Srbije odvijat će se u interesu njihovih građana i ne narušava suradnju Bosne i Hercegovine i državne zajednice Srbije i Crne Gore, već je proširuje, naglasili su u svojim izjavama Čavić i Tadić.

Tadić je posebno apostrofirao stabiliziranje stanja u RS, i pozdravio rad Komisije za istraživanje ratnih zločina u Srebrenici u srpnju 1995., kao i javnu ispriku koju je predsjednik RS Dragan Čavić uputio obiteljima srebreničkih žrtava.

"Svi jedni drugima dugujemo ispriku. Ja to činim s uvjerenjem da samo na taj način možemo stabilizirati odnose. Uvjeren sam da izražavajući ispriku činim dobro za srpski narod i za sve druge", kazao je predsjednik Srbije Tadić.

Srbijanski predsjednik boravi od ponedjeljka u Bosni i Hercegovini, a sutra bi se u Mostaru trebao sastati s tamošnjim dužnosnicima.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara