Cavtat: počeli Dani hrvatskog turizma

Hrvatski je turizam na većini inozemnih tržišta u prvih devet mjeseci ove godine zabilježio pozitivne rezultate, istaknuto je na današnjem radnom sastanku direktora inozemnih predstavništava Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u Cavtatu čime su počeli "Dani hrvatskog turizma" koje do 29. listopada organizira HTZ, uz pokroviteljstvo Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka.

Ukupno je u tom razdoblju, po podacima HTZ-a, bilo 6 posto više dolazaka i 2 posto više noćenja inozemnih gostiju, a najveća povećanja u odnosu na lani ostvarena su s francuskog, skandinavskog, britanskog, švicarskog, ruskog, nizozemskog, mađarskog i SAD tržišta.

U izvješćima o stanju na pojedinim tržištima 15 inozemnih direktora HTZ-a naglasilo je da se slični rezultati mogu očekivati i iduće godine, ali da će za to biti potrebno pojačati suradnju s medijima u pojedinim zemljama, kao i proširiti ponudu. Pozitivnim u ovoj sezoni istaknuli su otvaranje novih autocesta, što je dovelo do povećanja individualnih dolazaka stranaca i agencijskih aranžmana, kao i uvođenja brojnih novih charter letova, posebno iz Velike Britanije i Irske, Francuske, Skandinavije i Rusije.

Na tim je tržištima Hrvatska ove godine bila izrazito u trendu, uvrštena je u programe gotovo svih značajnijih touroperatera, pritužbi gostiju gotovo da i nije bilo, a direktori HTZ-a iz tih zemalja naglasili su da ima još prostora za povećanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Rezultate slične prošlogodišnjima Hrvatska je ove godine ostvarila na svojim tradicionalnim tržištima, poput Njemačke (iz koje je i ove godine u Hrvatsku došlo najviše turista), Austrije, Italije i Poljske. S obzirom na to da je u tim zemljama i ove godine nastavljena gospodarska kriza koja građane vodi ka štednji, Hrvatska, po ocjeni predstavnika HTZ-a iz tih zemalja, s postignutim turističkim rezultatima ipak može biti zadovoljna.

Iz Češke, Slovačke i Slovenije zabilježeni su jednoznamenkasti minusi i u turističkim dolascima i u noćenjima, što su direktori HTZ-a iz tih zemalja objasnili visokim cijenama smještaja te povoljnijom ponudom konkurentskih zemalja.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić smatra da se iduće godine može očekivati daljnji porast turističkog prometa od 2 posto, što je i okosnica prijedloga Programa rada HTZ-a za 2005. Taj će program, najavljeno je, biti i glavna tema sutrašnje sjednice Turističkog vijeća HTZ-a, koja će se održati u sklopu "Dana hrvatskog turizma" u Cavtatu.

(Hina) xtam ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara