Cavtat: U okviru Pakta o stabilnosti postignuti važni rezultati

SUDIONICI sedmog sastanka I. Radnog stola Pakta o stabilnosti, koji je održan u ponedjeljak u Cavtatu, složili su se da su na području razvoja lokalne demokracije i prekogranične suradnje, razvitka medija, jednakosti spolova i pitanja mladih i obrazovanja postignuti značajni rezultati, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Na sastanku, kojem je predsjedala Elisabeth Rehn, sudionici su se složili kako su postignuti značajni rezultati, ali i da je za nastavak uspješnog djelovanja Pakta potrebno usvojiti određene promjene.

Kao prioriteti u skoroj budućnosti označeni su potreba za nastavkom uspješne prekogranične suradnje, ispunjenje Kopenhaških kriterija u cilju ostvarivanja stabilnih demokratskih institucija, provedba procesa pomirenja i pitanje poboljšanja obrazovanja mladih, a sa zadovoljstvom je istaknuto kako su nužne izmjene zakona o medijima većinom izvršene, kaže se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zajedničko je stajalište da postoji potreba poboljšanja koordinacije i kooperativnosti između Radnih skupina Prvog stola kao i između sva tri Radna stola s ciljem smanjenja troškova i djelotvornijeg rada Pakta o stabilnosti.

Namjera Pakta je da države regije uskoro preuzmu veću političku i financijsku odgovornost, te da kao jedinstvena euroregija povećaju međusobnu suradnju, ali i suradnju s ostatkom Europe.

Inicijativa je naišla na pozitivni odaziv kod sudionika, iako je istaknuto da će bez dobrovoljne novčane pomoći proces reformi biti znatno otežan, dodaje se u priopćenju.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara