CBS objavio plan napada na Irak

AMERIČKI napad na Irak krenut će negdje u ožujku i uključivati 300 do 400 raketnih napada na iračke ciljeve svakoga dana, objavila je u petak američka TV postaja CBS pozivajući se na izvore u Pentagonu.

Unatoč masovnom izdavanju naredbi za pokret u područje Perzijskog zaljeva u posljednjim tjednima, Sjedinjene Države neće moći okupiti dovoljan broj vojnika za napad na Irak do konca veljače ili početka ožujka, objavio je CBS. U procjeni da napad neće početi u veljači pridružio se u subotu i Washington Post.

CBS navodi da se plan napada, pod radnim nazivom ´šok i strahopoštovanje´, fokusira na ´psihološko uništenje neprijateljskog morala i želje za borbom umjesto na fizičko uništenje njegove borbene sile´.

´Ako Pentagon ostane pri aktualnom planu, jednoga dana u ožujku napad će početi lansiranjem 300 do 400 krstarećih projektila na iračke ciljeve - više nego što ih je ispaljeno u cijelom Zaljevskom ratu. Drugog dana lansiranje će se ponoviti i tako dalje..´, objavio je CBS. Američki je cilj uništiti irački režim i stoga je plan sastavljen ´kako bi se iračke divizije zaobišle što je više moguće´, tvrdi televizija.

U međuvremenu je FBI objavio da svakodnevno ispituje američke Iračane u potrazi za terorističkim ćelijama, špijunima i informacijama koje bi mogle pomoći u napadu na Irak. ´Većina njih su protivnici postojećeg iračkog režima, ali među njima možda ima i nekih čija je lojalnost suprotona američkim interesima´, rekao je neimenovani dužnosnik FBI-ja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Irak će u obrani koristiti sve metode

Irak će iskoristiti svaku metodu u obrani zemlje od napadača, izjavio je u subotu predsjednik iračkog parlamenta Sadun Hamadi.

Hamadi je ujedno odbacio svaku mogućnost da irački čelnik Sadam Husein odstupi s vlasti kako bi se izbjegao rat.

´Ustat ćemo i boriti se. Iskoristit ćemo svaku metodu da nanesemo štetu i prouzročimo žrtve onima koji nas neopravdano napadnu´, rekao je Hamad, koji boravi u posjetu Indiji.

Izrazio je i nadu da će u slučaju rata sve arapske, ali i neke druge zemlje stati uz Irak.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara