CBS ZBOG POLITIKE NEĆE PRIKAZATI SERIJU O REAGANOVIMA

Američka televizijska kuća CBS objavila je u utorak da neće prikazati svoju mini seriju "Reaganovi" nakon optužbi američkih republikanaca da film iskrivljeno prikazuje bivšeg američkog predsjednika.

CBS je priopćio da će dovršenu četverosatnu seriju dati Showtimeu, kablovskoj televiziji koja se plaća, koji kao i CBS pripada tvrtki Viacom.

CBS je u priopćenju rekao kako od serije o Ronaldu Reaganu i njegovoj ženi Nency Reagan, koja je trebala biti prikazana 16. i 18. studenoga, ne odustaje zbog prigovora na pojedine dijelove scenarija.

"Premda miniserija pokazuje impresivne vrijednosti u produkciji i glumi, i mada producenti imaju izvore da potkrijepe svaku scenu u scenariju, vjerujemo da ona ne predstavlja uravnotežen prikaz Reganovih za CBS i njegovu publiku", stoji u priopćenju televizijske mreže.

CBS je rekao da kao televizijska mreža ima različite standarde od plaćene kablovske televizije, ali se vjeruje da CBS daje svoju seriju Showtimeu kako bi je sklonio na slabo gledanu televiziju, s maksimalno milijun gledatelja u udarno vrijeme.

Pristalice bivšeg američkog predsjednika Ronalda Reagana, konzervativnog predsjednika 1980-tih, koji sada ima Alzheimerovu bolest, žalili su se CBS-u da serijal sadrži niz netočnosti. Konzervativni Centar za istraživanje medija zamolio je velike oglašivače da pregledaju scenarij i razmotre mogućnost da ne oglašavaju u vrijeme filma.

Predsjednik Republikanskog nacionalnog odbora Ed Gillespie je u petak pisao predsjedniku CBS-a Leslieu Moonvesu u kojem ga upozorava na problematičnost projekta.

Gillespie je zatražio da skupina Reaganovih prijatelja i povjesničara pregleda seriju prije emitiranja zbog "povijesne točnosti" ili da se tijekom emitiranja svakih deset minuta pusti titl na kojem će pisati da se radi o fikciji koja se ne može smatrati povijesno točnom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako vaša serija sadrži propuste, pretjeravanja, iskrivljavanja ili izmišljene scene koje se prikazuju kao činjenica, američki narod bi mogao krivo shvatiti Reaganove i Reaganovu administraciju", upozorio je ozbiljno Gillespie u pismu.

Serija se djelomična temeljila na knjizi Carla Sferrazze Anthonyja "Prve dame". Reagana je glumio James Brolin, a Nency Reagan, Judy Davis.

Glavni problem protivnici serijala vide u tome što Reagana predstavlja kako ne brine o oboljelima od AIDS-a i osuđuje ih.

U američkim medijima su prociruli dijelovi scenarija, a posebno zabrinjavajući je bio onaj u kojem Reagan svojoj ženi o žrtvama AIDS-a kaže, "Oni koji žive u grijehu trebaju i umrijeti u grijehu".

Nema nikakva dokaza da je to Reagan stvarno i rekao. Prema njegovoj autoriziranoj biografiji on je o AIDS-u stvarno rekao da je "možda Gospodin dao ovu pošast" jer je "zabranjeni seks protiv Deset zapovjedi".

"Reaganovi" su trebali biti glavna emisija na CBS-u u studenom predviđeni za emitiranje u udarnom terminu 16. studenoga, u nedjelju kada se televizija najviše gleda.

(Hina) sl sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara