CDU i CSU će nominirati Schaeublea za njemačkog predsjednika

NJEMAČKE sestrinske oporbene stranke CDU i CSU nominirat će Wolfganga Schaeublea svojim kandidatom za novog njemačkog predsjednika, objavila je u utorak agencija dpa pozivajući se na stranačke izvore.

Čelnici stranaka, Angela Merkel (CDU) i Edmund Stoiber (CSU), na sastanku u ponedjeljak kasno navečer dogovorili su da će Schaeuble biti njihov kandidat za njemačkog predsjednika. Dvije će stranke za njegovu kandidaturu nastojati pridobiti i oporbene slobodne demokrate (FDP).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Wolfgang Schaeuble bio je šef parlamentarnog kluba zastupnika CDU-a ministar unutarnjih poslova u saveznoj vladi kancelara Helmut Kohla. Kao jedan od njegovih najodanijih suradnika, Schaeuble je naslijedio Kohla na čelu stranke nakon izbornog poraza 1998. godine. S tog je položaja bio prisiljen odstupiti nakon velikog financijskog skandala oko ilegalnih donacija i zamijenila ga je Angela Merkel.

Aktualni njemački predsjednik Johannes Rau, član vladajućeg SPD-a kojemu mandat istječe 1. srpnja ove godine, najavio je da se neće ponovo kandidirati. Njemačkog predsjednika zajednički biraju zastupnici obaju domova saveznog parlamenta, a u slučaju dogovora CDU, CSU i FDP imale bi većinu glasova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara