CDU pobijedila na izborima u pokrajinama Donja Saska i Hessen

KRŠĆANSKO-DEMOKRATSKA unija (CDU) pobijedila je u nedjelju na oba izbora u saveznim pokrajinama Donja Saska i Hessen.

Vladajuća Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) njemačkog kancelara Gerharda Schroedera u obje je savezne pokrajine doživjela poraz.

U saveznoj pokrajini Donja Saska, u kojoj je do 1998. dužnost premijera obnašao sadašnji kancelar Gerhard Schroeder, će nakon trinaest godina vladavine SPD-a i stranke Zelenih, vlast preuzeti koalicija CDU-a i Liberala (FDP) na čelu s novim premijerom Christianom Wulffom na mjestu dosadašnjeg premijera Siegmara Gabriela.

U saveznoj pokrajini Hessen je CDU na čelu s dosadašnjim pokrajinskim premijerom Rolandom Kochom osvojio apsolutnu većinu pa joj za sastavljanje vlade neće biti potreban nastavak dosadašnje koalicije s FDP-om.

Prema informacijama od 19.00 sati CDU je u Donjoj Saskoj osvojio 48,3 posto, SPD 33,4 posto, Zeleni 7,6 posto te FDP 8,1 posto. U saveznoj pokrajini Hessen je CDU osvojio 49,1 posto, SPD 29,3 posto, Zeleni 10,1 posto te FDP 7,7 posto. Pobjede u obje savezne pokrajine su demokršćanskoj Uniji CDU/CSU donijele i stabilniju većinu u gornjem domu parlamenta, zastupničkom tijelu saveznih pokrajina, Bundesratu koji mora potvrditi sve važnije zakonske promjene koje izglasa njemački parlament Bundsetag. Nakon pobjede u Donjoj Saskoj CDU u Bundesratu raspolaže i brojčanom većinom što Uniji omogućuje i postavljanje sljedećeg predsjednika zemlje.

Time su znatno umanjeni izgledi da sadašnji predsjednik Johannes Rau bude i po drugi put izabran na mjesto predsjednika. Promatrači krivicu za katastrofalan poraz SPD-a u obje savezne pokrajine pripisuju politici saveznog SDP-a na čelu s kancelarom Gerhardom Schroederom.

Njemačkom kancelaru je nakon pobjede na parlamentarnim izborima u rujnu 2002. popularnost drastično pala te se trenutno nalazi na povijesno najnižoj razini. Razlog nepopularnosti njemačkog kancelara promatrači vide u čitavom nizu nepopularnih poteza, u što prije svega spada povišenje poreza, što ih je odmah nakon pobjede na izborima poduzela socijaldemokratsko-zelena savezna vlada.

Osim toga, prema ispitivanjima javnog mišljenja, većina građana ne vjeruje da je sadašnja vlada sposobna izvući zemlju iz gospodarske krize u kojoj se nalazi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara