Čečenska policija pod istragom zbog ruske novinarke Anne Politkovskaje

VISOKI dužnosnici čečenske policije pod istragoma su zbog ubojstva ruske novinarke Anne Politkovskaje, no još se ne zna istražuju li ih Rusi ili Čečeni, objavilo je Povjerenstvo za zaštitu novinara (CPJ), prenosi International Herald Tribune.

Dopisnica ruskog liberalnog tabloida Novaya Gazeta Politkovskaja izrešetana je u liftu u listopadu prošle godine, a u CPJ-u sumnjaju da je razlog bio stopiranje posljednjeg njenog članka koji je objavljen nakon njene smrti.

Politkovskaja je bila pod pritiscima zbog kritiziranja politike Kremlja i ruskih vazala u Čečeniji, a u posljednjem je članku pisala o novim dokazima protiv čečenske policije vezanih za mučenja koja su se dešavala u čečenskim zatvorima.

Joel Simon, izvršni direktor CPJ-a tvrdi da je informaciju dobio iz ruskog Ministarstva vanjskih poslova, te da nije siguran hoće li istragvu voditi Rusi ili Čečeni. No i jedna i druga strana zanijekala je da će se takva istraga uopće provoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ramzan Kadirov, proruski premijer Čečenije energično je demantirao Simonove tvrdnje, iako je sam bio više puta temom Politkovskajevih članaka.

"Politkovskaja se bavila novinarstvom, dakle miroljubivom profesijom. Čečenska se olicija bori protiv terorista, a ne ljudi koji žele mir", rekao je premijer.

Joel Simon pak tvrdi da ima svjedoke za ono što je rekao, a u delegaciji CPJ-a koja je posjetila Ministarstvo vanjeskih poslova bio je i urednik  Wall Street Journala Paul Steiger.

A.B.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara