Čehok bio u sukobu interesa?

POVJERENSTVO za sprječavanje sukoba interesa jednoglasno je u četvrtak utvrdilo da je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok bio u sukobu interesa u postupku otkupa zemljišta za izgradnju varaždinske slobodne zone.

"Sretna je zemlja u kojoj se dva puta u mjesec dana sudi o istom slučaju, a neke prijave protiv SDP-ovih gradonačelnika nikad nisu razmatrane", rekao je Čehok novinarima u Saboru. Čitav je slučaj nazvao "političkom igrom i farsom".

Povjerenstvo je utvrdilo da četvero suvlasnika zemljišta u postupku otkupa nije tretirano na isti način, pa je troje suvlasnika za zemljište dobilo 20, a jedna suvlasnica 40 eura po četvornom metru.

Predsjednik Povjerenstva Josip Leko poslije sjednice je izjavio da je Povjerenstvo utvrdilo da je višu cijenu za zemljište postigla Vesna Cesarec, koju drže s Čehokom povezanom osobom, budući da je njezin muž Čedomir Cesarec predsjednik Upravnog vijeća slobodne zone Varaždin, a na te ga je dužnosti imenovalo Gradsko poglavarstvo.

"Čehok je, kao gradonačelnik, u postupku otkupa zemljišta bio u sukobu interesa, jer je na netransparentan i pristran način vodio postupak", rekao je Leko. Naglasio je da je početna cijena zemljišta bila 20 eura po četvornom metru, da je Poglavarstvo naknadno odlučilo cijenu povećati na 35 eura, a da je u odluci, koju je istoga dana potpisao gradonačelnik Čehok, utvrđena cijena od 40 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja je odluka, kaže Leko, donesena bez sazivanja još jedne službene sjednice Poglavarstva, a potpisao ju je gradonačelnik Čehok.

Čehok pak tvrdi da je Poglavarstvo tog dana održalo dvije sjednice, te da odluku nije donio samostalno. Najavio je da će se i na ovu odluku Povjerenstva žaliti Upravnom sudu, podsjećajući da je taj sud odbacio odluku kojom je Povjerenstvo ranije utvrdilo da je u otkupu tog zemljišta bio u sukobu interesa.

Leko, međutim, tumači da je sud raniju odluku Povjerenstva odbacio iz proceduralnih razloga, koje je Povjerenstvo otklonilo ispitujući troje oštećenih vlasnika zemljišta.

Odluku o Čehokovu slučaju Povjerenstvo će objaviti u varaždinskom službenom glasniku, o trošku gradonačelnika, a o svemu će izvijestiti i Državnu reviziju te Državno odvjetništvo, najavio je Leko.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara