Čeka nas najveći kaos do sada: HAK objavio kada i gdje će biti najveće gužve i kako ih izbjeći

Čeka nas najveći kaos do sada: HAK objavio kada i gdje će biti najveće gužve i kako ih izbjeći

Foto: FAH, Google Maps

POSLJEDNJEG vikenda u srpnju, kao i proteklih godina na našim cestama očekujemo najveći broj turista, što znači još veće gužve nego tijekom ostalih vikenda u mjesecu.

Ovaj vikend bit će obilježen cjelodnevnim značajnim gužvama i kolonama na našim cestama, graničnim prijelazima, trajektnim pristaništima i lukama kao i u blizini turističkih gradova na obali.

S krajem vikenda završava škola u nekoliko pokrajina u Njemačkoj, a 1. kolovoza označava početak Ferragosta u Italiji, odakle će se prema Jadranu uputiti velik broj turista.

Još će jedan događaj obilježiti ovaj vikend, odnosno subotu, 30. srpnja, a to je posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina Sloveniji o čemu se više može naći na našim stranicama. Zbog dijela cesta koje će biti zatvorene na području sjeverne Slovenije i Ljubljane, mnogi će turisti birati alternativne pravce prema Hrvatskoj, odnosno iz Hrvatske prema Europi, upozorava HAK.

Prometna prognoza

U petak, 29. srpnja očekujemo gust promet u popodnevnim satima prema moru, ali također i na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka.

Subotu, 30. kolovoza obilježiti će kolone već od ranih jutarnjih sati na autocestama A2 Zagreb-Macelj i A4 Zagreb-Goričan u smjeru Zagreba, a potom i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče, osobito između Zagreba i Bosiljeva, te A6 Rijeka-Zagreb u smjeru mora. Na naplatnim postajama Zaprešić (A2) i Sveta Helena (A4) kolone očekujemo već od 6 sati, koje će se zatim slijevati zagrebačkom obilaznicom (A3) prema Jankomiru odnosno Buzinu da bi se spojile na naplatnoj postaji Lučko.

Najveće gužve na naplatnoj postaji Lučko, na ulasku na autocestu, u smjeru mora bit će od 5 do 17 sati, dok na izlasku prema Zagrebu, kolone očekujemo od 10 do 18 sati. Osim na Lučkom, gužve se očekuju i na Istarskom ipsilonu, iz smjera graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Duža čekanja očekuju se u trajektnim pristaništima Stinica, Prizna, Brestova i Valbiska te u lukama Zadar i Split. Trajekti i katamarani će ploviti prema ljetnom plovidbenom redu, a ukoliko se ukaže potreba, uvodit će se i dodatne linije.

Gužve i na povratku

U povratku promet će biti gust u subotu i nedjelju od 10 do 20 sati na svim cestovnim pravcima iz smjera mora prema unutrašnjosti, poglavito na Lučkom (izlazak s autoceste A1), Istarskom ipsilonu, Krčkom mostu, kao i na autocestama A2 Zagreb-Macelj (naplata Trakošćan) i A4 Zagreb-Goričan, te na A3 Bregana-Lipovac (naplata Zagreb-istok). Preporuka je da se za izlazak s autoceste A1, umjesto Lučkog, koristi naplatna postaja Demerje gdje se, osim ENC-om, cestarina može platiti kreditnim i debitnim karticama, a subotom će biti omogućeno i gotovinsko plaćanje cestarine.

Svima koji u subotu, 30. srpnja iz Hrvatske planiraju put prema sjevernoj Europi savjetujemo da koriste najprotočniji pravac, a to je autocestom A4 Zagreb-Goričan prema graničnom prijelazu Goričan, zatim kroz Mađarsku prema Sloveniji, Lendavi i dalje prema Austriji. Drugi mogući pravac je autocestom A2 Zagreb-Macelj preko graničnog prijelaza Macelj prema Mariboru, no na tom su dijelu radovi između graničnog prijelaza Macelj i Ptuja. Pravac za sve koji iz Hrvatske idu prema Italiji je autocesta A6 Rijeka-Zagreb, prema graničnim prijelazima Rupa ili Pasjak i dalje prema Italiji. Prikaz cestovnih pravaca koji predlažemo kao obilazak može se naći na našoj karti.

MUP: Vikend donosi veoma gust promet

Iz MUP-a su za Index poručili kako se za vikend čekuje vrlo gust promet i to posebice u petak i nedjelju poslijepodne te subotu cijelog dana.

"Predstojećeg vikenda, koji je tijekom proteklih godina u pravilu bio prometno najopterećeniji vikend, na glavnim tranzitnim pravcima kroz Republiku Hrvatsku, kao i prometnicama koje vode prema turističkim destinacijama na Jadranu, očekuje se vrlo gust promet i to posebice u petak i nedjelju poslijepodne te subotu cijelog dana.

Dodatno će na prometne tokove, u subotu 30. srpnja 2016. godine, utjecati i posjet predsjednika Ruske Federacije, gospodina Vladimira Putina Republici Sloveniji. Zbog navedenog, od jutarnjih do večernjih sati, u Republici Sloveniji će biti zatvorena autocesta na dionici od Ljubljane prema Villachu, uključujući i tunel Karavanke, a slovenskim i drugim stranim državljanima u tranzitu kroz Sloveniju, davati će se preporuke da za putovanja koriste obilazne pravce, pa je za očekivati dodatni pojačani promet na našim graničnim prijelazima: Kaštel, Plovanija, Rupa, Pasjak, Jurovski Brod, Bregana, Macelj, Lupinjak, Dubrava Križovljanska, Trnovec.

Svi granični prijelazi između Republike Hrvatske i Slovenije biti će otvoreni.

Upravo s ciljem sagledavanja mogućih problema na prometnicama i graničnim prijelazima prilikom posjeta predsjednika Putina Republici Sloveniji, iniciran je i dana 25. srpnja 2016. godine u Ljubljani, održan radni sastanak s predstavnicima MUP-a Republike Slovenije, na kojem su prisustvovali predstavnici Ravnateljstva policije, iz Uprave za granicu i Uprave policije.

Osim toga, policijske uprave koje graniče s Republikom Slovenijom sa susjednim policijskim upravama/postajama u Republici Sloveniji, kontinuirano će razmjenjivati informacije o stanju na graničnim prijelazima i prometnicama koje vode u/iz Republike Slovenije te o korisnim saznanjima izvješćivati susjedne policijske uprave u RH i koordinirati zajedničko poduzimanje aktivnosti

Uz navedeno, predstavnici Ravnateljstva policije, Službe za sigurnost cestovnog prometa, uoči predstojećeg vikenda, sa predstavnicima Hrvatskih autocesta, HAK-a i policijskih uprava, održali su  radni sastanak vezan uz sigurnost i protočnost prometa u turističkoj sezoni, a jedna od tema sastanka bila je odvijanje prometa tijekom predstojećeg vikenda, odnosno razmatrale su se sve eventualne poteškoće koje bi u prometnom smislu mogle nastati na prometnicama Republike Hrvatske, prilikom posjeta predsjednika Putina Republici Sloveniji.
 
Također, obzirom da su i autoklubovi u susjednim zemljama najavili poteškoće u prometu kroz R. Sloveniju, postoji mogućnost da će jedan dio vozača koji kreću prema Republici Hrvatskoj, na putovanje krenuti i prije planiranog, a samim time će se i na našim graničnim prijelazima i prometnicama ranije stvoriti gužve.

Zbog svega navedenog, a u cilju što veće sigurnosti i protočnosti prometa, u vrijeme očekivanih gužvi na prometnicama i graničnim prijelazima, biti će angažiran maksimalno mogući broj policijskih službenika, dok će se prema potrebi na kritičnim točkama i fizički upravljati prometom", poručili su iz MUP-a za Index te priložili upute za vozače.

Informacija - Godišnji Odmori 2016 - Upozorenja i Savjeti 07.07.2016 by Index.hr on Scribd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara