Čekaju se prve postizborne koalicije; odaziv manji od 35 posto

BEZ obzira na prve rezultate i u nekim gradovima i županijama već prebrojene sve glasove, tek se u nekima znaju sigurni nositelji buduće vlasti. Za veliki broj ostalih trebat će pričekati konačne rezultate, ali i s obzirom na odnos snaga, što je puno važnije, tijek koaliranja.

SDP je s partnerima osvojio Požegu, Sisak, Čakovec, vodi i u Slavonskom Brodu, a s IDS-om i u Puli.

HDZ-u je pripao Gospić, Krapina, vodi u Karlovcu, Šibeniku, Dubrovniku, tijesno u Zadru, zatim u Vinkovcima i Vukovaru. U Čakovcu SDP vodi s koalicijskim partnerima.

Najuvjerljiviju pobjedu, sa čak 70 posto glasova, izborila je u Varaždinu koalicija HSLS-HNS-HSU predvođena dosadašnjim gradonačelnikom Ivanom Čehokom.

HSLS-ovoj koaliciji pripao je Bjelovar. U Kninu vodi SDSS, a u Drnišu bivši HDZ-ovac, a sada nezavisni Ante Dželalija.

Koalicija HDZ-HSLS osvojila je Zadarsku, a HDZ-DC Ličko-senjsku županiju.

Iako tijesno, HDZ je izborio pobjedu i u Požeško-slavonskoj županiji, tijesno vodi ispred SDP-ove koalicije u Sisačko-moslavačkoj, ali i Vukovarsko-srijemskoj županiji, u prednosti je u Karlovačkoj, Šibensko-kninskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Koalicija HSS-SDP vodi u Zagrebačkoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Brodsko-posavskoj županiji, koalicije predvođene SDP-om najviše su glasova osvojile i u Primorsko-goranskoj te Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Nezavisnom Glavašu pripala je Osječko-baranjska županija, Istarsku je, tradicionalno, osvojio IDS, dok prvi rezultati, dobiveni na malom uzorku, Radimiru Čačiću i HNS-ovoj koaliciji daju prednost u Varaždinskoj županiji.

Po neslužbenim podatcima HNS je dobio najviše vijećnika u Međimurskoj županiji.

Po podacima iz gradskih i županijskih izbornih povjerenstava odaziv je slabiji nego na lokalnim izborima 2001. i po neslužbenim izračunima manji je od 35 posto.

Po informacijama iz DIP-a ovi su izbori protekli uz puno manje prigovora nego oni prije četiri godine.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara