Čekajući Busha: Blair, kraljica, prosvjednici...

AMERIČKI predsjednik George W. Bush u utorak će doputovati u svoj prvi državni posjet Velikoj Britaniji tijekom kojega ga očekuju razgovori s najodanijim europskim saveznikom Tonyjem Blairom, svečana večera s britanskom kraljicom Elizabethom II i najavljeni masovni prosvjedi.

Bush u London stiže u utorak navečer, a u srijedu mu počinje službeni posjet primanjem kod kraljice. U četvrtak i petak američki predsjednik na rasporedu ima susrete s premijerom Blairom.

Predsjednik Bush, čovjek koji se prema vlastitom priznanju najbolje osjeća u trapericama i kaubojkama, kaže da je potpuno spreman za večeru s Elizabethom Drugom i ostalim članovima kraljevske obitelji. "Frak je spreman. Morao sam ga posuditi, ali nemojte nikome reći", povjerio je Bush skupini britanskih novinara u Washingtonu.

Ipak, za Busha bi se nekarakteristično ukočena službena večera s kraljicom mogla pokazati najugodnijim dijelom njegova boravka u Britaniji. Naime, nekoliko se desetaka tisuća prosvjednika priprema bučno iskazati svoje nezadovoljstvo Bushovom politkom i napadom na Irak.

Prosvjednici na Trafalgar Square namjeravaju ponijeti veliku lutku s Bushovim likom i prigodno je spaliti. Među najavljenih 100.000 ljudi bit će i pripadnici američke zajednice u Londonu koji pripremaju transparent "Ponosan na svoju zemlju, osramoćen svojim predsjednikom". Članovi sindikata, pripadnici muslimanske zajednice, mirovni aktivisti i borci za zaštitu okoliša najavljuju svoje sudjelovanje na prosvjednim skupovima.

Već su pripremili plakate poput "Bush-Blair, glup i gluplji", "Bush eko-terorist" ili "Ratni zločinac George". Sam američki predsjednik izjavio je da ga prosvjedi vesele i da mu je zadovoljstvo posjetiti državu s razvijenom slobodom mišljenja i javnog nastupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, kada se na stranu stave pompa, blještavilo, prosvjedi i negodovanja, Busha u Britaniji očekuju teški razgovori o stanju u Iraku. Sa svakodnevno rastućim brojem američkih žrtava, te nezadovoljstvom građana iskazanim u američkim i britanskim anketama, i Bush i Blair u javnosti plaćaju cijenu nepronalaska oružja za masovno uništenje na području Iraka. Kako ostvariti konačni mir u post-Sadamovom Iraku svakako će biti ključna tema sastanaka dvojice državnika.

Bushov posjet Britaniji također će na kušnju staviti Blairovu najželjeniju ulogu - da njegova zemlja predstavlja most suradnje preko Atlantika i pomiri najmoćniju državu svijeta na jednoj i sumnjičave Europljane na drugoj strani.

Blairov proamerički stav oko rata u Iraku pridonio je podjelama unutar EU i zadao težak udarac desetljećima njegovanim odnosima Unije i Sjedinjenih Država. Kako je transatlantski most i dalje klimav, Blair mora pronaći balans između zahtjevnog Busha i europskih kritičara koji ga smatraju "američkim pudlom".

"Ako želi uspješno igrati ulogu mosta, Blair mora pokazati da zna povezati dvije obale. U posljednje vrijeme nije bilo nekih znakova da to uspjeva. Prije bi se moglo reći da je prilično neuspješan", smatraju britanski analitičari. Možda je uspio ukrcati Španjolsku i Italiju na američki brod, ali Njemačku i Francusku od njega miljama udaljio i usput si priskrbio lavinu kritika i pad popularnosti u domovini, dodaju analitičari.

Ili kao što je britanski dnevnik Guardian napisao u najavi posjeta američkog predsjednika: "Bushov dolazak Britaniji omogućava dijalog na najvišoj razini, ali hoće li britanski premijer imati što za reći?". Tome se u prilog dodaje prošlotjedna samostalna američka odluka da ubrza prijenos vlasti u Iraku, a Britancima je ostavljeno da o istome razglabaju u anketama ili na forumima.

Neki se analitičari pitaju zbog čega je ovaj posjet uopće dogovoren i realiziran. "Ne vidim što je tu dobroga za Busha, prosvjedi u Londonu samo će pojačati njegovu nepopularnost u Europi. Također je nejasno kakvu korist od toga ima Blair. Biti povezan s američkim predsjednikom u ovom trenutku nije najpoženija stvar u Britaniji. Busha u toj zemlji smatraju radioaktivnim", kaže James Thurber, profesor politologije na sveučilištu u Washingtonu.

Najavljeno je da će za Bushovu sigurnost u Londonu brinuti 5,000 britanskih policajaca i 700 pripadnika američke tajne službe.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara