čekajući na povratak u vukovar

U prognaničkom naselju "Blace" pokraj Rokovaca na vinkovačkom području privremeno su smještene 703 osobe koje čekaju na povratak u mjesta iz kojih su prognane 1991.

Prema riječima Ante Drmića, pročelnika vukovarskog Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice, među sadašnjim stanovnicima "Blaca" najviše je povratnika koji čekaju obnovu obiteljskih kuća ili su iseljeni iz vukovarskih stanova koji se obnavljaju, a nemaju drugog smještaja.

Naselje je sagrađeno još 1993. i u prvim godinama njegova korištenja u njemu je bilo više od 2000 osoba. Troškovi održavanja, kaže Drmić, zbog sve češćih kvarova na instalacijama i opremi koja je već islužena, postali su veliki te je cilj njegovo što hitnije zatvaranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U prošloj godini, iz fonda Kralj Zvonimir, na organizirani smještaj u Vukovarsko-srijemskoj županiji potrošeno je nešto više od osam milijuna kuna, kazao je Drmić, dodajući da su na području Vukovarsko-srijemske županije, osim u prognaničkom naselju "Blace", prognanici organizirano smješteni i u Naselju Crvenog križa u Iloku, Domu umirovljenika Vinkovci i Samačkom hotelu Vukovar.

"Zajedno s novčanim naknadama, troškovima prijevoza učenika u školu i troškovima prijevoza ljudi i stvari, iz fonda Kralj Zvonimir prošle je godine isplaćeno oko 15,6 milijuna kuna za oko 5000 vukovarsko-srijemskih prognanika koji su u prognaničkom ili povratničkom statusu", rekao je Drmić.

Prema podacima vukovarskog Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice, do sada su se u Vukovarsko-srijemsku županiju vratila 34.732 povratnika, odnosno 68 posto. Iz svojih su domova 1991. prognana ukupno 51.702 stanovnika Vukovarsko-srijemske županije. U Vukovar se do 11. travnja ove godine vratilo 11.028 povratnika, odnosno nešto više od 50 posto stanovnika toga grada prognanih u jesen 1991.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara