Čekali ga gnjevni branitelji i veći broj policajaca: Amfilohije se nije pojavio u Dubrovniku

Foto: Zoran Kusalo (Cropix)

MITROPOLIT Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović jučer se nije pojavio na dvadesetoj međunarodnoj skupštini pravoslavlja koja se održava u Dubrovniku pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Sabora Luke Bebića, čime je izbjegnut skandal.

> Na međunarodnoj skupštini pravoslavlja u Dubrovniku zabranjen dolazak Amfilohiju

Podsjetimo, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić odaslala je jučer popodne priopćenje u kojem je stajalo kako Grad Dubrovnik neće dopustiti održavanje Skupštine pravoslavlja u prostorijama kojima upravlja Grad, odnosno njegove institucije, ukoliko se pojavi Amfilohije Radović. Kako je rekla, u vrijeme kada se dogovarala skupština nije bilo govora o tome da bi se mogao pojaviti Amfilohije kojega Dubrovčani pamte po zlu iz 1991. godine kada je ohrabrivao Srbe i Crnogorce koji su držali u opsadi Dubrovnik.

Bebić zadovoljan tolerancijom

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mitropolita SPC-a iz Crne Gore čekali su sinoć gnjevni dubrovački branitelji  koji su ispred Kneževa dvora u staroj gradskoj jezgri držali fotografije Amfilohija u društvu Arkana, Mladića i Karadžića. U staroj gradskoj jezgri moglo se vidjeti i veći broj pripadnika MUP-a.

U Dubrovniku skupština pravoslavlja trajat će do 17. veljače gdje će više od 80 sudionika iz 20 zemalja raspravljati o multikulturalnom projektu u suvremenoj Europi i problemima duhovnog identiteta naroda.

"O različitostima treba otvoreno razgovarati u demokratskom ozračju te umjesto nepomirljivih razlika valja tražiti pomirljive sličnosti", rekao je predsjednik Sabora Bebić na sinoćnjem otvaranju, a koji je bio zadovoljan što je početak skupštine počeo vrlo - tolerantno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara