Čekaonice u bolnicama su pune: Gripa stigla u Hrvatsku

Čekaonice u bolnicama su pune: Gripa stigla u Hrvatsku

Foto: FAH

ČEKAONICE domova zdravlja i bolnica sve su tijesnije, jer je pacijenata sve više. Gripa je stigla u Hrvatsku - do sad je oboljelo 118 osoba.

"Gripa počinje naglo s visokom temperaturom, lošim osjećanjem i bolovima u svim mišićima, ali bez curenja nosa, grlobolje i nešto slično. Tek nakon dva dana krenu svi simptomi gornjih dišnih puteva, curenje nosa, grlobolja, kašalj i slične stvari", rekla je liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl Šakić za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U 2015. godini se protiv gripe cijepilo 280.000 ljudi, što je triput više nego u godni prije, a naručeno je i 1.500 dodatnih doza cjepiva. Cijepljenje je preporučeno svima, osobito starijim ljudima te kroničnim bolesnicima. One koje se ipak ne žele cijepiti, stručnjaci pozivaju na poseban oprez.

"Za sve koji se ne cijepe je jako važno pridržavati se određenih pravila. Izbjegavati mjesta gdje se okuplja jako puno ljudi, pogotovo prehlađenih. Drugo, kad dođete iz vana obavezno oprati ruke, jer gripa se prenosi kapljičnim putem", objasnila je Amerl Šakić.

Gripu se ne može spriječiti

Sama prevencije gripe nije moguća, no organizam se ipak može pripremiti na borbu s bolešću.

"Pametno je koristiti lijekove koje su koristile i naše bake. Češnjak koji je poznat kao antimikrobno sredstvo, djeluje antibakterijski, također med je odličan izvor antioksidansa, minerala kako bismo ojačali naš imunitet i također i čaj od đumbira i kurkume", objasnila je nutricionistkinja Nataša Šoštarić.

"Hladno vrijeme, odnosno hladnoća, pogoduje virusima influence i upravo kad su najhladniji mjeseci u godini događa se vrhunac gripe, a uz to moram reći da je pogoduje i vlaga. Ovo je idealno vrijeme za sam virus influence i njihovih razmnožavanja u okolini", upozorio je voditelj Nacionalnog centra za influencu Vladimir Draženović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara