Ceku pozvao Albance da ne prodaju kuće na sjeveru Kosova

KOSOVSKI premijer Agim Ceku je uputio poziv Albancima u sjevernom dijelu Kosova da ne prodaju svoje kuće i nekretnine, optuživši Vladu Srbije stoji iza masovne kupovine, prenose prištinski i srpski mediji.

Ceku je svoje sunarodnjake pozvao da pokažu strpljenje i "veću nacionalnu svijest", odnosno pričekaju konačno rješenje statusa te južne srpske pokrajine čija albanska većina zahtjeva nezavisnost.

Povod za taj poziv bila je rasprava u kosovskom parlamentu, gdje su iznesene tvrdnje kako srpska vlada kupuje albanske nekretnine u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice te da njima gradi višekatnice u koje bi uselila stanare srpske nacionalnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Takve se tvrdnje dovode u vezu sa špekulacijama da bi se kao kompromisno rješenje statusa Kosova mogla nametnuti njegova podjela, pri čemu bi sjeverni dio - gdje Srbi čine većinu - ili bio pripojen Srbiji ili predstavljao poseban entitet u okviru nezavisnog Kosova nalik na Republiku Srpsku u BiH.

Momir Kasalović, načelnik Kosovskomitrovačkog okruga, pak, odbacuje Cekuove navode i tvrdi da iza masovne kupovine albanskih nekretnina isključivo stoje privatne osobe.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara